Iskustva migranata sa hrvatskim policajcima: Rekli smo im da je s nama malo dijete, ali njih nije bilo briga

Screenshot 2 47
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedini koji su nam pomogli su bili bosanski policajci, govori jedan od migranata neposredno nakon “pushbacka”, odnosno nakon što ga je hrvatska policija uhvatila u nelegalnom prelasku granice i nasilno vratila u BiH.

Podsjećamo, nedavno se pojavio snimak na kojem se vidi kako hrvatski policajci, sa fantomkama na glavama, tuku migrante i tjeraju ih na teritoriju BiH. Snimak je objavljen u okviru RTL-ove emisije “Potraga”, a na kraju je rezultirao suspenzijom trojice policijaca, za koje je utvrđeno da se pojavljuju na tom snimku.

ČITAJ JOŠ:  McDonalds iz Hrvatske traži radnike iz BiH: Prosječna neto plaća za početnu poziciju iznosi oko 930 eura

Nakon jednog od tih “pushbackova” nastao je snimak razgovora sa migrantima, kojeg je objavila N! televizija, u kojem oni otvoreno govore o postupcima hrvatske policije, kako su ih tukli, prskali suzavcem…

 Jedine osobe koje su nam pomogle su bosanski policajci, dali su nam hranu, vodu i vreće za spavanje. Hrvatski policajci nam nisu dali ni vodu, ni hranu, zatvorili su nas i imali smo veliki problem. Još jedan problem koji smo imali je dim koji nas je gušio. Govorili su nam zašto ste došli u Hrvatsku? Zašto ste prešli na našu stranu? Sve ljude u kombiju su prskali suzavcem, ja sam ih molio da mi daju malo vode, nisu mi dali. Govorio sam im da je dijete s nama, nije ih bilo briga, govori jedan migrant.

ČITAJ JOŠ:  Mladu majku uhvatili u krađi odjeće: Branila se kako voli markirano, ali nije mogla objasniti zašto je makazama skidala zaštitu i etikete

Jedan migrant je opisao šta se dogodilo njegovom prijatelju.

Stariji brat mu je pobjegao u game-u, njega su uhvatili hrvatski policajci, istukli i uzeli mu sve stvari, ispričao je migrant pokazujući na momka pored sebe.

Na snimku se vidi i kako aktivisti humanitarne organizacije “SOS Bihać”, dijeleći hranu, vreće za spavanje i drugu pomoć migrantima, govore da maloljetnicima mogu organizovati prevoz do porodičnog kampa Borići u Bihaću, ali pod uslovom da nastave put ka kampu u Tuzli. Međutim, migranti nisu željeli ići u Tuzlu.

ČITAJ JOŠ:  Vozač pobjegao nakon udesa, iza sebe ostavio šest povrijeđenih

Cijeli video možete pogledati na portalu N1.

GODISNJICA
MARKETING