Islamisti lako mogu doći do oružja iz BiH

oruzje

U BiH postoji 38 skladišta oružja i municije koji nisu obezbijeđeni, zbog čega postoji opasnost da oružje iz njih završi u rukama stranih islamističkih ratnika, navodi se na sajtu poslaničke grupe CDU/CSU u njemačkom saveznom parlamentu, koja je nedavno boravila u BiH.

Filip Misfelder i Roderik Kizeveter, predstavnici spoljnopolitičkog odbora te frakcije, istakli su da je stanje sa čuvanjem oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u BiH zabrinjavajuće, te da su upozorili da to predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Dodali su da, zbog protesta u BiH koji traju od februara, postoji dodatna opasnost, zbog čega, kako navode, postoji potreba da Njemačka insistira na jasnom i vidljivom preuzimanju kontrole od strane EU u rješavanju tog problema.

“Oružje koje se čuva u spomenutim skladištima je vlasništvo države, i ono može da bude prodavano u zavisnosti od stanja u državnoj kasi. S obzirom na to da Oružane snage BiH nemaju saznanja o obimu i stanju u kojem se to oružje i municija nalaze, postoji jasan dodatni rizik”, naveli su oni.

Copy

Dodali su da su o ovoj temi razgovarali i sa Kristijanom Švarc-Šilingom, bivšim visokim predstavnikom u BiH, te da je zaključeno da bi trebalo razmotriti ideju da se razvije projekat bezbjednog zbrinjavanja oružja i municije.

“U okviru tog projekta Njemačka bi mogla pružiti konkretnu ciljanu pomoć u uništavanju oružja, pojačanju bezbjednosti skladišta u kojima se ono drži i načinu kako se tim oružjem raspolaže”, navedeno je u saopštenju.

Iz njemačke ambasade u Sarajevu nam je juče potvrđeno da je zbog stanja tog oružja Kizeveter boravio u Sarajevu.

“Pozadina izvještaja o kojem govorite je Kizeveterova posjeta Sarajevu od 2. do 4. marta. Naglasak na njegovoj posjeti su bili i bezbjednosno politički aspekti, posebno imajući u vidu viškove naoružanja i municije u BiH. Gospodin Kizeveter je izrazio zabrinutost imajući u vidu stanje bezbjednosti skladišta, i najavio da će o ovoj temi posvetiti pažnju u Berlinu”, rekao je Franc Kaufman iz Službe za odnose sa javnošću njemačke ambasade u Sarajevu.

U Ministarstvu odbrane BiH juče nismo dobili odgovor na konkretno postavljena pitanja, već su nas uputili na ranije izdato saopštenje nakon susreta sa njemačkom delegacijom.

U tom saopštenju se navodi da su se gosti iz Njemačke interesovali za višak naoružanja i problem njegovog rješavanja, ali nijednom rječju nije spomenuta zabrinutost njemačke delegacije.

Nezavisne novine

Prethodni članakNema prijedloga za mandatara
Sljedeći članakUsvojen budžet OV Zenica