Screenshot 1 29
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je jučer prilikom postavljanja pitanja državnim ministrima pokrenuo pitanje potpisivanja ugovora države i Islamske zajednice, što su iz Rijaseta pozdravili i podržali. Jučer je održana posebna zajednička sjednica oba doma državnog parlamenta, prilikom čega su ministri odgovarali na njihova pitanja, jedno od pitanja odnosilo se i na dugogodišnje nepotpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je odgovarajući na to pitanje kazao da je krivo Predsjedništvo BiH te da je Vijeće uradilo svoj dio posla, ali da s njima više nemaju komunikaciju.

Iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice kazali su da je Bećirović samo zatražio jednakopravnost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom u Bosni i Hercegovini.

“Predočio je delegatima oba doma PS BiH kao i ministrima u Vijeću ministara BiH činjenicu da dvije spomenute crkve imaju potpisan ugovor s državom BiH već skoro 15 godina, a da se Islamskoj zajednici to pravo osporava više od jedne decenije”, stoji u saopćenju.

Oni navode da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozdravlja istupanje delegata Bećirovića kada je riječ o ovom diskriminirajućem odnosu države Bosne i Hercegovine prema Islamskoj zajednici kao najmnogoljudnijoj religijskoj zajednici, što istodobno diskriminira pojedinačno svakog muslimana – pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je rijedak slučaj da neko od delegata PS BiH otvori ovo, za Islamsku zajednicu i za muslimane u Bosni i Hercegovini, iznimno važno pitanje. Očekujemo da će nadležni organi proces potpisivanja ugovora IZ i države Bosne i Hercegovine konačno staviti na dnevni red” kaže se u saopćenju.