Island će povući kandidaturu za članstvo u EU

Premijer Islanda Sigmundur David Gunnlaugsson očekuje da Island povuče kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji, pišu islandski mediji danas.

“Učešće u pregovorima s Evropskom unijom više nije validno, kako zbog promjena u EU tako i zbog toga što nije u skladu s politikom vlade da prihvati sve ono što je prethodna vlada bila spremna da prihvati”, rekao je Gunnlaugsson, piše Tanjug.

Vlada Islanda sada treba da preduzme drugi pokušaj da povuče kandidaturu za članstvo u EU.

Island je podnio zahtjev za kandidaturu 2009. godine i naredne godine počeo pristupne pregovore, ali nova vlada desnog centra, izabrana nakon izbora 2013, najavila je da će suspendovati pregovore i raspustila je pregovarački tim.

Vladajuća koalicija je u februaru prošle godine odlučila da povuče kandidaturu bez sazivanja referenduma o tom pitanju i podnijela je prijedlog zakona parlamentu, koji treba da odobri taj potez.

Ta odluka izazvala je proteste hiljada Islanđana, od kojih je, prema rezultatima ankete provedene u tom periodu, 72 posto željelo da se o tom pitanju izjasni na referendumu, popularnom načinu odlučivanja na ovom ostrvu.

Ista anketa pokazala je da 47 posto ispitanika ne želi članstvo u EU, dok je 37 posto za.

Radiosarajevo.ba