KM novac333
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 23, 2021 @ 18:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

 Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i izvršila isplatu četvrte rate boračkih stipendija za 2.038 korisnika za studijsku 2020./2021. u iznosu 285.850 KM, što obuhvata redovni i samofinansirajući studij prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu je 800 KM, za drugu i ostale godine studija, te za prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja  1.200 KM.

Vlada je nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Uredbe o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica povećala mogućnost dodjele stipendija svim studentima koji ispunjavaju propisane uslove, a studenti čiji su roditelji pristupili Oružanim snagama kao maloljetne osobe stavljaju se u povoljniji položaj u odnosu na dosadašnji.

Također, izvršene su izmjene u dijelu načina bodovanja po različitim kriterijima, koji sada idu u korist studentima.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković rekao je da je dosadašnja Uredba predviđala da samo jedan student iz jednog porodičnog domaćinstva može ostvariti pravo na stipendiju, što je u najmanju ruku bilo diskriminatorno.

– Ovim izmjenama dat je određeni podstrek da što više djece iz jednog porodičnog domaćinstva studira. Izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK prilikom dodjele stipendija za prošlu godinu, dovele su u neravnopravan položaj studente koji žele da uče i koji su dali uslov za prelazak u narednu godinu, u odnosu na studente koji su bezuslovno prešli u narednu godinu. Ovim izmjenama je to onemogućeno – naglasio je Čolaković, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

LIDER