Isplata penzija uvećanih za pet posto počinje 7. februara

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zenica (3)

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je danas da će isplata penzija uvećanih za pet posto početi u petak, 7. februara, koju će dobiti 359.969 penzionera u Federaciji BiH.

– Za islatu povećanih penzija treba oko sedam miliona KM na mjesečnom, odnosno 85 miliona KM na godišnjem nivou. Taj novac Federalna vlada negdje do nivoa 66 miliona KM ima osiguran – istakao je Nikšić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Za preostalih 19 miliona KM, kaže, imamo jasan plan kako ćemo ga riješiti, nešto aktivnostima unutar same Vlade FBiH, a nešto aktivnostima unutar uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

– Nakon ovog povećanja prosječna penzija u Federaciji BiH će iznositi za one kojima je povećana oko 360 KM. Prije dolaska ove vlade prosjećna penzija je iznosila 327 KM i prije tri godine je bilo 20.000 penzionera manje nego što ih ima danas- kazao je Nikšić.

Zagarantovana penzija, koja ide za sve one koji su ostvarili 40 godina radnog staža nakon ovog povećanja iznosit će 434,90 KM, a koja je prije tri godine iznosila 395,14 KM.

Minimalna penzija iznosit će 326,17 KM, dok je prije tri godine bila 296 KM.

Na ovom povećanju Vladi Federacije BiH i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahvalili su danas predstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacija kantonalnih županijskih udruga FBiH, a koji su kako kaže Nikšić, pokazali patriotizam i vjerovanje da će Vlada FBiH ispuniti dogovor.

– Pet godina i osam mjeseci nismo imali povećanje penzija. Bolje smo živjeli 2008. nego 2013. i 2014. godine – rekao je Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, dodajući da se ovim povećanjem pokazala volja da se bar dio problema penzionera u Federaciji riješi.

Naglasio je da je dogovoreno da će „Vlada FBiH uskoro ponudti Parlamentu dva seta zakona, antikoruptivni i za stvaranje boljeg poslovnog okruženja, a kojima su penzioneri iz Federacije dali plebiscitarnu podršku.

– Jedva smo čekali da se ti zakoni usvoje, te smo duboko razočarani u suštinu rasprave i napada na ove zakone – kazao je Mimić.

Po njegovim riječima, od esencijalne važnosti za penzionere je zakon o prekršajima, jer „tretira uplatu i obračun doprinosa na penzije od kojih se živi konkretno i tretira rad nacrno“.

Ivan Kožul, predsjednik kantonalnih županijskih udruga umirovljenika FBiH poručio je da će se penzioneri nakon drugog povećanja penzija u mandatu ove vlade „zalagati pa možda i izboriti da dobiju oko 60 posto prosječnu penziju u odnosu na prosječnu platu“.

– To je minimum što tražimo, odnosno otpimum u ovakvim uvjetima. To je ono što mislimo da možemo tražiti u ovoj godini – kazao je Kožul.

Nikšić je mišljenja da penzioneri s pravom ukazuju da je zakon o prekšajima treći put pao na Federalnoj vladi, govoreći da se neće odustati od tog zakona kao i od zakona za bolje poslovno okruženje.

Također, Nikšić je istakao da nijednog trenutka ne pokušava prikazati i reći da se na ovaj način riješilo pitanje materijalnog statusa penzionera.

– Ovo povećanje nije došlo samo od sebe, koje je rezultat rada i aktivnosti Vlade FBiH i njenih službi, kao i rezultat rada uprave Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Da nismo u prilici vraćati 180 miliona KM, koje su prethodne vlade uzele od Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja da bismo isplaćivali povoljnije penzije, danas bismo vjerovatno govorili o puno većem povećanju penzija – kazao je Nikšić.

Dug od 180 miliona KM, tvrdi, ne može se preko noći vratiti, zbog čega je donesena „odluka odnosno zakon kojim vraćamo i taj dug“.

– Do sada smo uspjeli vratiti više od 200 miliona KM vanjskog i unutrašnjeg duga. Dakle, smanjiti dug Federacije BiH za više od 200 miliona KM. Nakon isteka mandata ove vlade FBiH vanjski i unutrašnji dug Federacije će biti manji za 440 miliona KM – konstatovao je Nikšić.

Izrazio je nadu da će s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH i delegacijom kantonalnih županijskih udruga FBiH uskoro ići u realizaciju drugog dijela sporazuma to jest „ponovo u realizaciju donošenja seta antikoruptivnih zakona i zakona o povoljnijem poslovnom okruženju“.

Također, federalni premijer Nikšić se nada da će s penzionerima nastaviti saradnju, te „zajedno pratiti razvoj situacije i biti u prilici da prema penzionerima idemo sa što je moguće kvalitetnijim rješenjem njihovog statusa koji će podrazumijevati uzajamno povjerenje i želju da to dođe što prije do onog nivoa koji će zadovoljiti penzionere, kao i sve one koji se nalaze u strukturama vlasti“.

Prvo povećanje je bilo 2011. godine također za pet posto.

Vlada Federacije je 22. januara na sjednici dala saglasnost Federalnom zavodu za PIO da, u smislu člana 51. Zakona o PIO, utvrdi koeficijente za isplatu penzija od 1. januara 2014. godine.

Na ovaj način su penzije u FBiH povećane za pet posto, što je drugo takvo povećanje u mandatu ove vlade FBiH. Federalni zavod za PIO je 29. januara utvrdio nove koeficijente.

Fena