Ispovijest dječaka: Majka me toliko tukla da mi je pomjerila vilicu

Centru za socijalni rad u Kraljevu trebalo je skoro deset godina da roditeljima oduzme dječaka (12) kojeg je majka sve to vrijeme fizički i psihički zlostavljala.

Dječakova baka R.Ć, koja je željela da ostane anonimna da bi zaštitila unuka i ostalu porodicu, ispričala je da je dječak skoro deset godina trpio zlostavljanje, piše Blic.

“Moj unuk, koji sada ima 12 godina, od četvrte godine počeo je da dobija batine, a prije toga je konstantno bio svjedok svađa oca i majke. Male sitnice su bile dovoljne da moja kćerka skoči i prevrne sto, polupa sve sudove u kući i izvede dječaka da ga bije. U čarapama sam trčala da zovem policiju. Zet je branio moju kćerku, a dijete je bilo malo i nije znalo da priča”, priča baka.

Dječak je, kako baka kaže, često ostajao sam u kući, zaključan, plačući satima.

“Kad su se zet i moja kćerka jednom pobili, što nije bilo rijetkost, zet je u haosu koji je nastao pao preko djeteta. Skočila sam da vidim da li je dijete živo, odnijela ga kod rođaka, gde smo prespavali, i pozvala policiju. Kasnije je kćerka zaključavala stan i nije htjela da me primi, jer sam je prijavljivala”, priča dječakova baka naglašavajući da je poslije nekog vremena prestala da prijavljuje sve policiji, jer nije bilo fajde. Dječak je krajem prošle godine otišao sam da prijavi zlostavljanje.

“Dječak je rekao da je imao ožiljke po rukama od majčinih ujeda i grebanja i da ima utisak da mu je vilica pomerena zbog šamaranja koje je trpio od majke. Na pitanje zašto je to majka radila, dečak je odgovorio zbog toga „što nije poslušan, što liči na oca i ništa ne radi kako treba“, piše u dokumentu.

Dječak se žalio da ga majka tjera da uči po cijeli dan i da mu ne da da se igra, da je stalno nasilna prema njemu, ali i prema ocu.

Već bio kod hranitelja

Pijre četiri godine, dječak je zbog lošeg zdravstvenog stanja majke bio privremeno, uz saglasnost majke, smješten u hraniteljsku porodicu. Poslije godinu dana vraćen je u porodicu. Procjena stručnog tima bila je da je interes djeteta da se vrati u porodicu. Ali, roditelji su izbjegavali saradnju s institucijama, jer se otac nije liječio do alkoholizma, a majčino liječenje je bilo neuredno.

Na osnovu mišljenja koji je Centar za socijalni rad iz Kraljeva sačinio i predao Osnovnom sudu, odlučeno je da je u interesu dječaka da nema lični kontakt sa roditeljima do „pravosnažnog okončanja postupka za djelimično lišenje roditeljskog prava“.

Svetlana Dražović, direktor Centra za socijalni rad, rekla je da je u toku dokazni postupak na sudu.

“Nije u interesu deteta da vam bilo šta govorim. Očekuje se superveštačenje. Od trenutka prijave su uključeni svi akteri, ali se veoma često dešavalo da se menjaju iskazi. Dešavalo se da Centar bude obmanut”, rekla nam je Dražovićeva, napominjući da je veoma važno da identitet dječaka ostane neotkriven.

bh-index.com