Portal 072info

Ispovijest pacijenta na respiratoru: Oko mene bila kao neka praznina, tama

SA KORONA ISPOVIJEST PKG SNM 1 20200731 152524546 mxf 00 00 05 12 Still001
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog sve više zaraženih, popunjavaju se bolnički kapaciteti u BiH. Bliži se jesen zbog čega mnogi strahuju šta očekivati. Apele građanima da poštuju mjere upućuju i liječnici, ali i oni koji su se iz stanja kome i sa respiratora, vratili u stanje svijesti. Ovo je priča iz Banjaluke.

Korona puni bolnice; 266 osoba hospitalizovano je u Republici Srpskoj, 70 na UKC RS, gdje je čak 13 životno ugroženih i na respiratoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prethodni dan smo imali 4 smrtna slučaja, u zadnjih 24 časa čak 5. To je porast smrtnih slučajeva na koje smo upozoravali ranije. Ta linija umrlih otprilike uvijek kasni iza one linije povećanog broja oboljelih. Jednostavno moramo kontrolisati incidenciju, učestalost obolijevanja, kako ne bismo imali ovakve katastrofalne ishode kod određenog broja pacijenata”, kazala je Jelena Aćimović, epidemiolog Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Tačnije, 169 smrtnih ishoda do sada. Apel građanima da koronu ne shvataju olako. Jer od nje obolijevaju svi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 Apele nisu svih prethodnih mjeseci ispoštovali mnogi, vjerujući da je korona izmišljena, teorija zavjere.

Takve priče najviše pogađaju ljekare na prvoj linji. U dokumentarnom filmu RTRS-a “Nema heroja bez maske” prikazane su scene borbe za dah:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam kao student mislila da je najgore kada vas boli, ali mislim da je najgora stvar koju neko može osjetiti, proživljavati je nedostatak zraka”, kazala je Milka Jandrić, subspecijalista intenzivne terapije UKC RS.

Dokumentovana je i priča Ljubinka Kostića koji je nakon 32 dana na respiratoru i u komi, ponovo prodisao svojim plućima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Tad sam već počeo teško da dišem. Spojili su me na kiseonik.Tijelo je tražilo sve više kiseonika, u jednom momentu 12 litara u sekundi. Nakon 3 dana boravka u bolnici odlučili su da me spoje na respirator. Pored toga i jak kašalj koji je bio prisutan pravio je smetnju i radu samog respiratora, to je trajalo nekoliko dana. Bilo je jako neizvjesno, bio sam u sve lošijem stanju. Zahvaljujući ljekarima i medicinskim tehničarima, kojim se zahvaljujem, uz razgovore sa mnom odlučeno je da me stave u vještačku komu, da me uspavaju, što je imalo vrlo presudan uticaj na moj oporavak, jer je to dovelo do toga da se umiri kašalj koji je pravio veliki otpor organizmu.

Svega što se posle toga sjećam je da, kada su me probudili, 4. maja, jeste da je oko mene bila kao neka praznina, tama. Trebalo je vremena da se mozak i moj organizam na neki način vrati u sadašnjost, realnost..

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tada me je isto obuzeo strah jer sam vidio da ne mogu da pokrenem ni jedan dio tijela. Nisam mogao prst na ruci da podignem”, ispričao je Ljubinko. 

Potresne scene i ispovijesti ljekara zabilježila je i N1 u dokumentarcu Glad za vazduhom, autorice Jelen Zorić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljekari, ali i pacijenti iz zabranjenih crvenih zona, zbog svega ponovo apeluju na građane- nosite maske i smanjite kontakte. Jer, jesen stiže. 

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Jupić: Šta se nameće kao najveći problem tokom pandemije

072info.com

Nenadić: Slike iz Neuma i drugih turističkih mjesta stvaraju dojam kao da se ništa ne dešava

072info.com

Gripa i drugi val koronavirusa: Možemo li spriječiti najgori scenario najesen

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija