Ispovijest prijatelja Mateja Periša: Znao sam da je te noći nešto uzeo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Matej je bio divan momak, ali znao je nekada, povremeno da nešto uzme. Znao sam da je i te kobne noći uzeo nešto, jer tako su ispričali momci koji su bili sa njim, ali nisam želio ja da to saopštavam. Da se miješam. Najvažnije nam je bilo da se Matej pronađe.

Ovako za Blic priča prijatelj nastradalog Mateja Periša (ime i prezime poznato redakciji “Blica”) nakon što je zvanično objavljen toksikološki nalaz preminulog Splićanina.

Prema njegovim riječima, drugovi koji su sa Matejem kobnog dana bili u Beogradu ispričali su još za vrijeme potrage Splićanina policiji da je Matej kobne noći uzimao narkotike. Koje, ovaj mladić ne zna.

“Znam da je znao nekad kada izađe nešto da uzme. To radi veliki broj mladih njegovih godina. Nažalost, izgleda da ga je to koštalo života”, kaže ovaj mladić i dodaje da se nada da će Matejeva smrt biti opomena svim mladima da ne pomišljaju da probaju opojne droge.

“Ne želim da se miješam i mnogo govorim o svemu tome, jer znam da će biti i neki sudski procesi zbog svega ovoga”, dodaje on.

Inače, Matejev otac Nenad Periš, oglasio se nakon objave rezultata toksikologije za Jutarnji list gdje je kazao da “nikada, ali baš nikada, Mateja nije i ne može povezati s uživanjima nekakvih opijata, kao što je već i govorio ranije”.

“Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno, a što bih ja sad trebao komentarisati. Ono što sam rekao u početku: ključno je to što nisu bile uključene kamere u Gotiku pa tako ne znamo što se tamo zapravo dogodilo. I to će ostati tajna i tu je ta priča s Matejom otišla u grob. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije.

Iako, vjerujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu i vjerujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i ja im još jednom na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Volio bih vidjeti taj nalaz i na koji način su napravili analizu i to me jako interesuje”, rekao je Nenad Periš.

Matej Periš kobne noći iz kluba je istrčao u majici kratkih rukava, a potom je snimljen kako pokušava da pliva u ledenoj rijeci.

Podsjetimo, Matej Periš, je zadnji put viđen nešto poslije 2 sata 31. decembra, a njegovo tijelo je pronađeno nakon 139 dana potrage 18. maja. Tijelo je isplivalo iz Dunava kod Ade Huje.

U organizmu Splićanina Mateje Periša (27) pronađeni su tragovi narkotika i alkohola iako je skoro šest mjeseci tijelo bilo u vodi.