Matej Periš u svom organizmu je imao koktel smrti

matej

Mladić iz Splita Matej Periš (27) nestao je prošle godine u noći sa 31. decembra na prvi januar u Beogradu.

Više od šest mjeseci čitav region se pitao šta je natjeralo Periša da uskoči u ledenu Savu kobne noći.

Djelimično objašnjenje dala je obdukcija, koja je utvrdila da je prethodno konzumirao kokain, spid i alkohol.

Klinički psiholog Marija Šutulović objašnjava da je sa ovim koktelom smrti u sebi Matej u noći nestanka, po svemu sudeći, zapao u paranoju.

– Jasno je da su narkotici kod njega prouzrokovali izmjenjeno stanje svjesti. Halucinacije su svakako jedna od posljedica. Nakon mješanja alkohola i ovih vrsta narkotika, posljedice su i ubrzan rad srca, povišeni krvni pritisak, poremećaji mišljenja, pojačana agresivnost, euforija, konfuzija, kao i strah bez razloga koji prelazi u paranoju, a koja je usko vezana sa halucinacijama – kaže Šutulović, piše Kurir.rs.

Ona navodi da se u tim situacijama javlja i nemogućnost da se osoba obuzda, kao i povišena tjelesna temperatura i preznojavanje.

– Smatram da u takvom stanju nije bio sposoban da potraži pravu vrstu pomoći. Sve što je preduzeo, trčanje po ulici, zaustavljanje taksija i ulazak u rIJeku, bio je zapravo njegov pokušaj da se oslobodi paranoidnih misli – kaže Šutulović i dodaje da ostaje nedoumica kako su narkotici dospJeli u njegov organizam.

– Ovim putem izražavam saučešće porodici Periš. Svakako treba naglasiti i edukovati mlade ljude da dobar provod nisu velike količine alkohola i narkotika. Problemi koje svako od nas ima ne treba rješavati na taj način, to je najmanje dobro i najmanje efikasno rešenje. Nije sramota obratiti se stručnjacima za pomoć ukoliko imamo problem – poručuje ona.

Nakon što su analize objavljene u javnosti, tim povodom oglasio se i Nenad Periš, otac tragično nastradalog mladića.

On je izjavio da nije dobio nalaz, ali da nikada nije mogao ni da zamisli da njegov sin koristi drogu. U ispovijesti za hrvatski “Jutarnji list” opisao je kako se osjeća posle objavljenih rezultata.

  • Matej na snimku Foto: PRINTSCREEN

– Mislim da je trebalo poštovati privatnost, a ne da to saznam iz medija. To mi je malo čudno. Žao mi je što nisam dobio službenu informaciju o rezultatima obdukcije, iako vJerujem da su kolege iz Beograda napravile sve po pravilima struke. I sam sam hemičar i znam koliko je teško uzeti uzorke i napraviti analizu. Vjerujem u ono što su oni i beogradska policija učinili i još jednom im na tome zahvaljujem. Nadam se da postoje protokoli i da će meni taj nalaz biti dostavljen. Volio bih da vidim na koji način su napravili analizu, to me jako interesuje – rekao je Periš, piše Kurir.