Isticanje dvojnih cijena u Hrvatskoj počet će šest mjeseci prije uvođenja eura

Screenshot 5 36

Konačna odluka Vijeća Evropske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u junu, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti eurom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima.

Bude li sve išlo prema planu, piše HRT, prvog jula i na policama i pri online kupovini cijene će biti istaknute u kunama i eurima.

Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma kaže da će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

“Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama”, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena. Kažu da ni u jednom slučaju od danas pa do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

“Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji”, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

“Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekave strašne eksplozije. Sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu”, govori Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Zbog toga će, kažu, cijene već sada rasti dok ih trošak zamjene dvije valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sistemi maloprodaje imat će velike troškove.

“Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milion eura”, kaže Kramarić iz Uprave Konzuma.

Inače Ministarstvo gospodarstva Hrvatske u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim privrednicima.Hrvatskaeuro

Prethodni članakU Banjoj Luci besplatno parkiranje za građane Srbije
Sljedeći članakZavršen najtežio dio posla na novom mostu koji će spajati BiH i Srbiju