Istraga nesreće bit će teška, avion je iz 1971. godine i nema crnu kutiju

Istraga nesreće bit će teška, avion je iz 1971. godine i nema crnu kutiju

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice BiH Gordana Tadić stigla je u Mostar, gdje je obišla mjesto pada aviona u kojemu je život izgubilo pet osoba, od kojih je troje maloljetne djece, te kazala da je ovo jedan od najvećih avionskih nesreća u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Uviđaj je počeo jučer, a kako je naglasila, danas se nastavlja.

“Poduzet će se sve istražne radnje. Eksperti koje je odredilo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH rade zajedno s nama svoj dio posla. Nažalost, desila se velika tragedija. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti, a ja bih ovom prilikom izjavila sućut u ime Tužiteljstva BiH obiteljima stradalih”, rekla je Tadić.

O uzrocima nesreće, kako je kazala, za sada se ne može govoriti jer je to jedna od radnji koja se provodi u okviru istrage i koja treba da se utvrdi tokom postupka.

 

“Danas se nastavlja istraga. Bit će izvršena obdukcija poginulih lica, eksperti danas rade i oni će utvrditi tehničke karakteristike i ispravnost letjelice. Mi ćemo nastaviti dalje svoj rad radi utvrđivanja uzroka u svim drugim pogledima i poduzimanjem svih istražnih radnji, putem saslušavanja svjedoka, ispitivanja i svih drugih okolnosti koje su vezane za ovaj događaj”, pojasnila je tužiteljica Tadić.

Istražni tim, koji je formiralo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH na čelu sa Salkom Begićem, vrši uviđaj na licu mjesta nesreće, gdje se prikupljaju materijalni dokazi.

 

Nesreća se dogodila jučer, 13. maja, oko 16 sati između Aluminijskoj kombinata i novog zatvora koji se gradi u Jasenici.

Prema riječima stručnjaka na terenu, istraga ove nesreće bit će teška, jer je avion iz 1971. godine i nema crnu kutiju, zbog čega će uz dokaze za ovu istragu biti ključne izjave svjedoka.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica