Portal 072info

ISTRAŽILI SMO Evo zbog čega su biciklističke i pješačke staze u katastrofalnom stanju?!

U Zenici se vrši kompletna rekonstrukcija ulice Londža, koja će, po okončanju radova, dobiti potpuno nov asfalt, kružni tok sa fontanom te biciklističke staze.

Proteklih dana, o čemu je 072info već pisao, negativne komentare izazvala je biciklistička staza sa vidljivim neravninama, pukotinama i opasnošću za bicikliste.

Odlučili smo istražiti zbog čega su pješačke i biciklističke staze ostavljene u katastrofalnom stanju i da li se planiraju vršiti dodatni radovi?!

Prema riječima Mirsada Helega, direktora JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, glavni problem leži u nedostatku sredstava.

– Mi smo imali ograničena sredstva za projekt. Biciklistička staza se radi na postojeći asfalt na pješačkoj stazi, jer nije bilo sredstava da se promijeni kompletan asfalt. Pješačke staze nisu bile prioritet u rekonstrukciji, nego kolovozna traka. Ona je promijenjena kompletnom dužinom, od Drvenog mosta do “RK Bosna”. To nam je bio prioritet, mogli smo je skratiti i završiti kod Šipada, a potom promijeniti pjesačke staze ali bismo imali pola saobraćajnice završeno a pola ne. Mi smo odlučili promijeniti komplenu kolovoznu konstrukciju, a pješačke staze ćemo sanirati u minimalnom obimu, koliko imamo sredstava, da bi bile u funkciji. One će i sada biti u funkciji, s tim da ćemo odvojiti pješački i biciklistički saobraćaj, zbog sigurnosti i jednih i drugih – pojašnjava Heleg.

Dodaje kako će pješačke staze, budući da su manje širine i isprekidane na poprečnim dijelovima, biti moguće kompletno ili u fazama sanirati onog momenta kada to budžetska sredstva budu omogućavala.

– Nismo ih ostavili jer smatramo da su uredu, nego jer nemamo sredstava. Zbog nedostatka novca nismo uspjeli, a bilo je u planu, sanirati i ulicu od Mokušnica do Bulevara – kaže Heleg.

Kada govorimo o rekonstrukciji Londže, do sada je završena sanacija glavne saobraćajnice, pješačkih i biciklističkih staza, dok bi kružni tok i fontana trebali biti završeni 20. avgusta.

Podsjetimo, vrijednost projekta rekonstrukcije Londže iznosi oko 600.000 KM!

[Galleries 822 not found]

Podijelite članak