Istražili smo Pelješac: Gotovo netaknut poluotok koji krije brojna bogatstva i posebnosti

Podijelite vijest

Otvaranjem Pelješkog mosta stanovnicima BiH ovaj slikoviti poluotok postao je mnogo dostupniji s obzirom da nije potrebno ići kroz Neum i više puta prelaziti granice između BiH i Hrvatske.

Pelješac je drugi po veličini hrvatski poluotok, a odlikuju ga brojne posebnosti u odnosu na ostatak Jadranske obale.

Na putu do poluotoka možete posjetiti mjesto Duba u kojem se nalazi morski tunel za brodove.

Ovaj tunel odnosno potkop bivše JNA služio je kao sklonište za ratne brodove i podmornice, a danas je utočište od vremenskih neprilika lokalnim školjkarima.

Uz sam Pelješki most izgrađeno je i odmaralište s kojeg se pruža veličanstven pogled na most i pelješki arhipelag s jedne strane, i Neum s druge strane.

Brojni turisti i prolaznici zaustavljaju se tu kako bi snimili jedinstvene fotografije s Pelješkim mostom u pozadini.

Nakon prelaska mosta, u mjestu Brijesti, nalazi se još jedan morski tunel. Početkom godine upravo na ovoj lokaciji snimana je serija “Jack Ryan” s poznatim američkim glumcem Johnom Krasinskim.

Pelješac je širom svijeta prepoznatljiv po vinu i vinogradarstvu. Plavac mali je najznačajnija autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj, a najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu.

Stoga i ne čudi da se upravo na ovom poluotoku nalazi muzej posvećen vinu. Otvoren je 2017. godine, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna odnosno nešto manje od 4 KM.

U muzeju možete saznati puno toga o razvoju vinogradarstva i vinarstva na Pelješcu te pogledati etno zbirku.

Također, na drugom katu možete vidjeti kako su nekad izgledale i bile opremljene kuće u Dalmaciji, a to je uistinu poseban doživljaj.

Za uspomenu, osim suvenira, u muzeju možete kupiti razna vina, a od nedavno se u ponudi nalazi i vino “Pelješki most”. Cijene su vrlo prihvatljive i prilagođene svakom džepu, pa tako se na policama mogu pronaći vina od 7 KM, ali i ona čija cijena ide i preko 100 KM.

Osim po vinu, Pelješac je poznat i po školjkama, posebno kamenicama.

Kamenice u malostonskom zaljevu su gastro iskustvo koje nikako ne želite propustiti. U ovim, ali i drugim školjkama možete uživati diljem poluotoka.

Uz samu cestu, nekih pola sata od granice, nalazi se Sutvid Mussels & Oyster Buffet. Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje, ovo je pravo mjesto za vas.

Savršeno pripremljene dagnje, kamenice i riba, ono su po čemu je ovaj objekt prepoznatljiv što dokazuju ogromne gužve ispred konobe.

Poluotok Pelješac jedno je od rijetkih mjesta na obali koje je još uvijek relativno netaknuto i neotkriveno.

Osim poznatih plaža poput Divne, Žuljana ili Dube, na Pelješcu se još uvijek mogu pronaći skrivene i puste plaže.

Čak i uz samu cestu, u jeku sezone, plaže nisu pretrpane pa su idealne za istinski odmor od buke i gužve.

Ovaj uzak poluotok poznat po mirnim plažama, zelenim planinama i starinskim selima, unatoč prirodnim ljepotama, stonskim zidinama, vrhunskoj gastronomiji uspio je zadržati svoj mir.

Pelješki most i dostupnost poluotoka vjerojatno će to ubrzo promijeniti, pa bi i Pelješac uskoro mogli otkriti mnogobrojni novi avanturisti iz cijelog svijeta.

U svakom slučaju, ako još uvijek niste imali priliku, Pelješac bi se svakako trebao naći na vašoj listi mjesta koja treba posjetiti i istražiti.

Klix.ba