Portal 072info

Istraživanje: Isparavanje iz elektronskih cigareta šteti plućima neovisno o količini nikotina

Tim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država nudi rezultate istraživanja utjecaja isparavanja iz elektronskih cigareta na pluća.

Istraživanje je ponovo utvrdilo štetnost nikotina i drugih molekula u dimu i parama e-cigareta po endotelne stanice koje služe kao zaštitna omotnica pluća. Naučnici su otkrili i da elektronske cigarete štete plućima neovisno o količini nikotina koja se nalazi u otopini za inhaliranje.

– Rastuće inhaliranje nikotina putem e-cigareta, pogotovo među mladima, traži pojačana istraživanja njihovog utjecaja na zdravlje. Ovo istraživanje pokazuje da sastojci pronađeni u komercijalno dostupnim otopinama za e-cigarete i parama koje nastaju njihovim zagrijavanjem mogu izazvati upalu pluća – izjavila je voditeljica istraživanja Irina Petrache.

Ona je dodala da se opisani učinak odnosi na kratkotrajnu izloženost isparavanju i zahtjeva dodatnu istragu kako bi se utvrdile dugoročne posljedice. Ovi rezultati upozoravaju da inhalacija e-cigareta može imati nepovoljne učinke na zdravlje pluća, prenosi Hina.

Istraživanje navodi niz štetnih sastojaka u otopinama za e-cigarete među kojima je acrolein za kojeg se pokazalo da napada molekule koje povezuju endotelne stanice.

Naučni rad je namijenjen objavi u Američkom žurnalu za fiziologiju.

Podijelite članak