Portal 072info

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Muškarci u BiH ne vole ići ljekaru i ne paze na svoje zdravlje

Asocijacija XY i Gender centar FBiH uz podršku Ministarstva zdravstva FBiH, Ministarstva zdravstva KS-a, domova zdravlja Sarajevo i Livno i zdravstvenih djelatnika proveli su istraživanje o zdravstvenim navikama muškaraca te faktorima koji utječu na njihov pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Autorica istraživanja Aida Pilav kazala je na današnjoj pres- konferenciji u Sarajevu da je istraživanje provedeno u domovima zdravlja u Sarajevu i Livnu, a bili su obuhvaćeni muškarci od 18 do 64 godine koji su ulazili u ambulante porodične medicine po nekom osnovu.

Po njenim riječima bilo je to prvo istraživanje te vrste u BiH, a da bi se stekla potpunija slika stanja u toj oblasti preporučila je da bude urađeno i tzv. populaciono istraživanje u okviru kojeg bi se anketirale osobe u domaćinstvu.

Upitana za rezultate istraživanja prof. dr. Pilav izdvojila je dio koji se odnosi na pitanje upućeno anketiranim muškarcima zašto rijetko odlaze ljekaru, na koje je njih 25 posto odgovorilo da je to zbog straha od ljekara, dok ih oko 20 posto smatra da su manje bolesni od žena.

– To su stvari na kojima treba poraditi, a govore i o kulturološkoj stereotipiji prema kojoj su oni jači i čvršći od žena i ništa im ne može biti. Brojevi sami po sebi nisu toliko bitni, koliko su to sociološki faktori za kojima treba tragati – kaže ona. Mišljenja je da se treba baviti kontekstualnim razlozima zbog kojih muškarci kasno odlaze ljekaru.

Direktorica Gender centra FBiH Ana Vuković naglašava potrebu da se više govori o zdravlju muškaraca te najavljuje da bi moglo biti provedeno i populaciono istraživanje da bi se uistinu utvrdilo kakva je zdravstvena zaštita muškaraca na području FBiH.

– Ovo istraživanje je početni korak koji će nam dati signale za buduće djelovanje u toj oblasti – kazala je.

Istraživanje “Muškarci i primarna zdravstvena zaštita u FBiH” finansijski je podržano iz sredstava Programa za implementaciju Gender akcionog plana FBiH (FIGAP).

Fena

Podijelite članak