Istraživanje pokazalo: Ovo ljeto je najtoplije u historiji mjerenja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Europa je ove godine imala najtoplije ljeto u historiji mjerenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od jula do augusta, objavili su naučnici Europske Unije.

Europski program Kopernik za praćenje klimatskih promjena objavio je da je temperatura od jula do augusta bila za gotovo stepen viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. do 2020., što je čini najtoplijom dosad.

Raniji rekordi su izmjereni 2010. i 2018. 

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova.

Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature

Kopernik ima zapise o klimi od 1950., no koristi se i drugim bazama podataka koje sežu do sredine 19. stoljeća. 

U saopštenju stoji kako je august ove godine uz isti mjesec 2017. bio globalno treći najtopliji mjesec u historiji mjerenja i bio je za 0.3 stepena topliji od prosjeka između 1991. i 2020. godine. 

U Europi je august bio blizu prosjeka tog razdoblja, no ne na cijelom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao iznadprosječno toplo vrijeme, a sjever ispodprosječne temperature. 

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odgodi klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odgođena prošle godine zbog pandemije, pa premještena na 31. oktobar do 12. decembra u Glasgowu. 

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, no brojne se države trenutno bore s novim valom zaraze i nabavom vakcina, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju.

GODISNJICA
MARKETING