Istraživanje trajalo 30 godina: Ova namirnica može produžiti život

zitarice novembar2020 ag
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ljudi koji jedu integralne žitarice imaju vjerovatnoću da će živjeti duže i izbjeći srčane bolesti, pokazalo je američko istraživanje.

Stručnjaci s Univerziteta Harvard  došli su do zaključaka na osnovu analiza tokom istraživanja u kojem je učestvovalo više od 74.000 žena i 44.000.

Istraživanje je sprovedeno od sredine 1980-ih do 2015. godine.

Naučnici su otkrili da osobe koje jedu više cjelovitih žitarica imaju manji rizik da umru od srčanih bolesti.

Svakodnevno konzumiranje jedne porciju ili 28 grama proizvoda od cjelovitih žitarica, poput smeđe riže, zobenih pahuljica, hljeba i tjestenine od cjelovitih žitarica, smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti za devet posto, piše, između ostalog, u studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association Internal Medicine

Istovremeno, naučnici nisu pronašli vezu između potrošnje cjelovitih žitarica i smrtnosti od raka.

“Nalazi podržavaju moderne prehrambene smjernice koje preporučuju da treba jesti cjelovite žitarice kao prevenciju protiv hroničnih bolesti, ali također dokazuju da ovakva vrsta prehrane može produžiti život”, utvrdila je ova studija Hardvardskog univerziteta, piše Delo.si

GODISNJICA
MARKETING