Istraživanje u Njemačkoj: Velika većina vidi dezinformacije kao ozbiljnu prijetnju Evropi

Istraživanje u Njemačkoj: Velika većina vidi dezinformacije kao ozbiljnu prijetnju Evropi

Gotovo tri četvrtine (72 posto) Njemaca misli da su kampanje širenja dezinformacija, koje se vode iz inostranstva, velika ili jako velika opasnost za demokratiju u Evropi.

Da takve kampanje predstavljaju malu opasnost ili nisu uopšte opasne ocijenilo je samo 24 posto učesnika ankete, koju je agencija Forsa sprovela za časopis Internationale Politik.  

Anketa je pokazala da stanovnici istočnih dijelova Njemačke u dezinformacijama vide nešto manju opasnost od ljudi na zapadu zemlje – na istoku je 67 posto ocijenilo da je to opasno, ili jako opasno, na zapadu 75 posto.

Istovremeno, 30 posto stanovnika na istoku veruje da su te kampanje manje opasne ili da opasnost ne postoji, a na zapadu to mišljenje dijeli 24 posto.

Uoči septembarskih izbora u istočnim pokrajinama Njemačke, predsjedničkih izbora u SAD u novembru i izbora za Bundestag 2025, stručnjaci i političari upozoravaju da će, primjera radi Rusija ili Kina pokušati da utiču i dezinformacijama na društvenim mrežama.

Kada je riječ o partijskim afinitetima, pada u oči da pristalice vladajućih stranaka opasnost natprosječno vide kao veliku.

Čak 90 posto pristalica socijaldemokratske SPD i Zelenih misle da je ta opasnost velika ili jako velika, a kod birača takođe vladajuće liberalne FDP, udio je 88 posto.

Iznad njemačkog prosjeka, sa 80 posto, takvo uvjerenje dijele i pristalice opozicionih demohrišćana.

Stvari stoje suprotno sa biračima ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD) kod kojih samo manjina od 42 posto smatra da su kampanje dezinformacija opasne, a svaki drugi da su manje opasne, ili bezopasne.   

Mlađi učesnici ankete, uzrasta 18 do 29 godina, manje brinu. Da su kampanje dezinformacija veoma opasne ili opasne u toj kategoriji misli 66 posto ispitanih. Najveću zabrinutost izrazili su, sa 83 posto, građani od 45 do 59 godina, pokazala je anketa, piše dpa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica