Istražujemo: Hoće li se opet služiti vojni rok u BiH

Oružane snage BiH su potrebne, ali je potrebna i njihova reorganizacija i modernizacija, kažu u Predsjedništvu BiH. Mišljenja pojedinih građana da treba uvesti redovni vojni rok odbacuju. Kažu, ni postojećih 10.000 vojnika nemaju šta da rade, pa se postavlja pitanje, šta bi sa vojnicima u redovnom vojnom roku.

Svojevremeno je na internetu pokrenuta peticija koju je potpisalo nekoliko hiljada građana BiH za uspostavljanje redovnog vojnog roka u BiH, kako bi, kako stoji u peticiji, BiH bila sigurna i kako bi civili bili vojno obučeni.

“Ova peticija je pokrenuta u svrhu sprečavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH”, stoji u peticiji.

A mladi u Sarajevu smatraju da je redovni vojni rok potreban.

Međutim, članovi Predsjedništva BiH su mišljenja kako za redovnim vojnim rokom ne postoji potreba, već za reorganizacijom i modernizacijom. Postojeći sastav Oružanih snaga BiH trenutno više služi za pomoć građanima u kriznim situacijama, poput poplava, dok se aktivnosti u normalnim situacijama svode na čuvanje vojnih objekata.

“Znate li koliko mi imamo lokacije, evo gdje vi živite, koje nikome ne trebaju, ali morate tamo poslati vojnika da čuvaju. Šta
čuvaju? Bez obzira da li čuvaju prostor, da li objekte koji nikome ne trebaju, koji će se rušiti sigurno u narednih godinu ili deset godina. Ili sredstva koja imamo na evidenciji. Imamo na evidenciji stotinu aviona, a ni jedan ne leti”, izjavio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“BiH nema uslova, niti će imati dugi niz godina, da ima neke tenkovske jedinice, ni jurišne avione. Ništa od toga mi niti možemo, niti trebamo da imamo. Bilo bi dobro da smanjimo broj vojnika, ne puno i da zadržimo budžet”, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

A BiH trenutno ima oko 830 hiljada vojno sposobnih, a u sastavu Oružanih snaga njih je oko 10.000. Od osnivanja 2006. potrošile su oko 3 milijarde KM, a godišnje se iz budžeta izdvaja više od 280 miliona KM. Samo na plate izdvojeno je 190 miliona KM.

Nekadašnji načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Sifet Podužić kaže da su Oružane snage potrebne. Misli da neće doći do smanjenja broja pripadnika OS, jer nema takvog raspoloženja među političarima.

Izvor: N1

Prethodni članakCrveni luk kao saveznik u borbi protiv akni i ožiljaka
Sljedeći članakNajveći broj sezonskih radnika iz BiH odlazi na rad u Hrvatsku i Crnu Goru