Portal 072info

Istražujemo: Ko su loše sudije i tužioci u BiH

Mnogo je primjedbi na efikasnost pravosuđa u BiH. Istražili smo ko su sudije i tužioci koji odugovlače predmete, te da li su zbog toga kažnjeni.

Sudija Osnovnog suda u Banjaluci, Atko Nuseinbašić, prošle godine trebalo je da ostane bez posla. Takvu odluku donijela je disciplinska komisija, jer je Huseinbašeć odugovlačio da napiše presude u 11 predmeta punih sedam godina, potvrđeno nam je u pravosudnoj vlasti. Pravila nalažu da sudija ima rok od 15 dana da napiše presudu, a Huseinbašić to nije učinio. Umjesto da dobije otkaz, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) , Milan Tegeltija, koji je bivši predsjednik suda u Banjaluci, poništava odluku i Huseinbašića, uz novčanu kaznu, premješta u Osnovni sud u Tesliću, gdje i sada radi. Izvor iz pravosudne vlasti tvrdi da su Tegeltija i Huseinbašić dobri prijatelji. I jedan i drugi bili su nedostupni za komentar.

Najnoviji slučaj pravosudnih zaposlenika uhvaćenih na djelu je Vesna Ilić, tužiteljica Tužilaštva BiH. Ona je priznala da u dva predmeta ratnih zločina nije poduzela ijednu radnju usmjerenu ka okončanju predmeta punih sedam i po godina. Novčano je kažnjena.

Zvanične informacije o tome koji su tužioci najefikasniji, a koji gomilaju predmete, VSTV, kao ni državni Sud i Tužilaštvo odbili su da dostave N1. Ipak, prema dostupnim informacijama, u prosjeku na jednog tužioca ili sudiju u BiH dolazi jedna pritužba na njihov rad.

Od 1.101 sudije u BiH, lani je evidentirano 955 protužbi. Na 360 tužilaca dolazi 251 pritužba. Prosjek popravljaju sudije i tužioci Suda i Tužilaštvo BiH, na koje je bilo najmanje pritužbi. Od 51 državnog sudije, zabilježeno je osam pritužbi, dok na 53 državna tužilac dolazi 32 pritužbe.

“U svim tim slučajevima se vidi da pravosuđe nije u stanju da procesuira velike korupcijske afere”, tvrde u Transparency Internationalu.

Lani je završeno 17 disciplinskih postupaka u pravosuđu. Oni koji su uhvaćeno u propustu, kaženjeni su smanjenjem plate, opomenom, ili trajnim premještajem sudije u drugi sud, što se dogdilo jednom prošle godine, i to u slučaju pomenutog Huseinbašića.

ba.n1info.com

Podijelite članak