Ivan Đikić poziva sve na oprez: Zimska sezona u BiH riskantna, opasnost novih sojeva velika

ivan djikic april2020 ag 2

Ugledni svjetski znanstvenik, biohemičar prof.dr. Ivan Đikić. upozorava sve nas na scenario sličan onom kada je Hrvatska ljetos otvorila svoja vrata za turizam, a potom je buknula epidemija. Bosna i Hercegovina je sada otvorila vrata svima za zimski turizam, prenosi N1.

“Dosta je to riskantno, kratkovidno i neodgovorno da samo jedna zemlja ili dvije zemlje u Evropi potpuno ignoriraju opasnost ovih novih sojeva. Ta opasnost je toliko velika da se i mnoge bogate, dobro organizirane zemlje jako plaše za svoj zdravstveni sustav, za svoje građane. Ako neki lokalni političari smatraju da su oni nadmoćniji od svih tih zemalja, a pogotovo nadmoćniji od virusa, onda će vam uvijek doći cijena za to. To se dogodilo i u Americi, to se dogodilo u Hrvatskoj , to će se dogoditi u Bosni. Onog trenutka kada vi dopustite da virus vam se proširi, a da ne znate gdje je virus, onda je mreža obrane pala”, rekao je u razgovoru.

Đikić obrazlaže i to zašto Bosna i Hercegovina nema još vakcina. Kada budu skupa: organizovanost, saradnja ljudi koji vakcinišu i građana i faktor odgovornosti – BiH će zaštiti svoje građane cjepljenjem ili vakcinisanjem.

“Ako je vlada u Bosni razjedinjena, nemaju zajednički stav , oni jednostavno ne mogu pokrenuti taj postupak, koji je još dosta složen. Trebate imati unutrašnju organiziranost. Trebate preuzeti i rizik. I u tim situacijama – u Bosni, nažalost, je situacija takva da cjepiva nema. U Srbiji je već pocjepljeno dosta ljudi, oko pola miliona već. Oni imaju i nekoliko izvora cjepiva. Tako da je to primjer zemlje koja je vrlo bliska Bosni, a uspjela je nabaviti cjepiva, uspjela je organizirati zaštitu svog stanovništva”, kazao je Đikić.

Prethodni članakAko ne možete bez hljeba onda trebate znati da je ovo najzdravija vrsta za probavu
Sljedeći članakDarko Lazić opet “divlja” za volanom: Snimao se dok vozi više od 160 kilometara na sat