Ivo Tadić: Vjerovali smo da se Komšić neće ponoviti

Ostvarili ste najbolji izborni rezultat u posljednje dvije decenije, na kantonalnom nivou osvojili blizu 90 posto glasova hrvatskog korpusa, dobili tri mandata u Skupštini ZDK-a, a možda nećete biti u vlasti. Vaš komentar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

– Ostvarili smo zaista najbolji izborni rezultat Hrvatske demokratske zajednice i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora. Bili smo svjesni činjenice da moramo ostvariti što bolji izborni rezultat i spriječiti formiranje vlasti bez HDZ-a. Nažalost, na izbor člana Predsjedništva BiH nismo mogli utjecati. Naš kandidat dr. Dragan Čović dobio je apsolutnu potporu hrvatskog biračkog tijela, ali to nije bilo dovoljno.

Ključni problem

Vidjeli smo da je Željko Komšić dobio veći broj glasova od člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Ono što želim naglasiti kada je u pitanju Zeničko-dobojska županija jeste da smo uložili puno napora i cilj su nam bila tri zastupnika. Smatram da smo unutar Županije politički izuzetno dobro organizirani, da smo napravili odličan rezultat i samim tim očekujemo da budemo dio izvršne vlasti.

Kakav je položaj Hrvata u ZDK-u, Federaciji i uopšte državi BiH?

– Zadovoljan sam iz razloga što je naša suradnja sa koalicijskim partnerima SDA i SBB-om bila izuzetno korektna. Bilo je tema o kojima smo imali različita mišljenja, ali uglavnom se nismo preglasavali. Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, na bilo kojoj razini, svi oni dijele istu sudbinu, a naš ključni problem su Izborni zakon i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, što se vidjelo i na ovim izborima.

Do sada je HDZ uz dva zastupnika dobijao dva ministarska mjesta, oba zastupnika bi bila birana u Dom naroda, imali ste direktorska mjesta u ZDK-u… Bojite li se da ćete izgubiti pozicije rezervisane za Hrvate u federalnom Domu?

– Ustavom ZDŽ-a je predviđeno da dvije ministarske pozicije pripadaju predstavnicima hrvatskog naroda, kao i dva izaslanika u Domu naroda. Međutim, prije samih izbora, kandidiranjem Hrvata na listama bošnjačkih političkih stranaka vidjeli smo da je cilj da bošnjačke političke stranke daju izaslanike iz hrvatskog naroda u Dom naroda federalnog Parlamenta. I tako danas imamo šest zastupnika iz reda bošnjačkih političkih stanaka i tri iz reda HDZ-a. Tako da nije sigurno da će naši zastupnici biti birani u Dom naroda, a drugi problem je što se još ne zna na koji će se način birati Dom naroda Parlamenta Federacije, s obzirom na odluku Ustavnog suda. Danas vidimo da se to prebacuje na Središnje izborno povjerenstvo, koje bi trebalo preuzeti nadležnost Ustavnog suda i sve je to pomalo čudno. I postavljamo pitanje na koji način izabrati Dom naroda, a jedini je izmjena Izbornog zakona.

Dragan Čović je govorio da HDZ neće u vlast dok se ne promijeni Izborni zakon, a Vi ste već dogovorili sa SDA koaliciju u ZDK-u…

– Mi smo načelno postigli dogovor. Moramo prihvatiti činjenicu da je unutar bošnjačkog korpusa SDA apsolutni pobjednik. Tako isto i unutar ZDŽ-a. Logično je da se nekome tko je izborni pobjednik da prilika da formira vlast. Mi smo iz tih razloga, poštujući volju bošnjačkog biračkog tijela koje je dalo potporu SDA, razgovarali s predstavnicima te stranke i spremni smo s njima ući u koaliciju ukoliko imaju mogućnost formirati Vladu. Naravno da smo spremni razgovarati i sa drugim političkim strankama.

Na inicijativu HDZ-a, Općinsko vijeće u Žepču je proglasilo Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, personom non grata. Šta se time želi postići?

– Meni je suvišno raspravljati više o tome na koji način je izabran Željko Komšić. Znate da je prije osam godina Komšić izabran sa 326-327 tisuća glasova. Na koncu su svi priznali, i Bošnjaci i međunarodna zajednica, da je Željko Komšić izabran većinom bošnjačkih glasova. Zaista mi je bespredmetno razgovarati o tom pitanju kada je legitimitet Željka Komšića u pitanju.

image
Sva rješenja smo prihvatali, samo da drugi ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH / Damir Ćumurović

Pogledajte njegovu izbornu kampanju. Komšić se kandidira kao predstavnik hrvatskog naroda za člana Predsjedništva BiH, a cijelu svoju izbornu kampanju provodi unutar bošnjačkog korpusa i govori da će se, ukoliko bude izabran, između ostaloga, boriti za ukidanje konstitutivnosti hrvatskog naroda. Šta mislite da su Hrvati u jednoj takvoj mogućnosti i da biraju Dževada Galijaševića ili Fikreta Abdića kao člana Predsjedništva bošnjačkog naroda?

Čemu poređenje Komšića sa osuđenim ratnim zločincem Abdićem?

– Ne poredim ga ni sa Abdićem ni Galijaševićem, ali pravim paralelu s nekim koga Bošnjaci nikad ne bi birali ni prihvatili za svog predstavnika.

Ispada da je Komšić jedini krivac HDZ-u i HNS-u što neće dobiti neke zacrtane pozicije?

– On samo zloupotrebljava Izborni zakon. Mi smo vjerovali da se nešto ovako ipak neće desiti, ali sama činjenica da nije promijenjen Izborni zakon, ostavlja mogućnost da nam drugi biraju člana Predsjedništva. S druge strane, često su napadani HDZ i HNS, predsjednik Čović, da ne prihvaćamo niti jedno ponuđeno rješenje. Sva rješenja smo prihvaćali i nudili uz uvjet da drugi ne mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva i hrvatske predstavnike.

Zdravko Marošević, načelnik Vareša, pobijedio je na lokalnim izborima glasovima Bošnjaka. U pojedinim općinama Srbi su glasali za Čovića kao kandidata za člana Predsjedništva. Nije li to isti princip?

– Marošević je izabran i glasovima Bošnjaka. Međutim, velika je razlika između njega i Komšića. Zdravko Marošević je u Varešu dobio glas sve i jednog Hrvata, a Bošnjaci su ga prepoznali kao osobu, kao čovjeka i dali mu potporu. Marošević povlači puni legitimitet hrvatskog naroda, jer je dobio apsolutnu potporu hrvatskog biračkog tijela.

Neznatna podrška

Često se spominju glasovi Dragana Čovića u Glamoču, Grahovu i Drvaru. Opet je velika razlika u odnosu na Komšića. Radi se o neznatnom broju glasova, koji nije utjecao na izborni rezultat. U tim općinama predstavnici srpskog naroda su mogli glasovati za kandidata hrvatskog ili bošnjačkog naroda za člana Predsjedništvo BiH. Oni su se opredijelili većim dijelom za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Tako da ni tu ne možemo povlačiti paralelu.

U intervjuu za magazin Dani Komšić je izjavio da Čović možda želi da bude “primoran” da formira vlast u tri kantona da bi napravio treći entitet. Vjerujete li u takav scenarij?

– Ne znam kada je predsjednik Dragan Čović ili neko od nas unutar HDZ-a ili druge hrvatske političke stranke razgovarao o trećem entitetu. Svaki put kad se razgovara o legitimnom predstavljanju, o načinu na koji bi se organizirao izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, svaki put se kaže da je to podjela i da se želi praviti treći entitet. A svi znamo koliko su dr. Dragan Čović i predstavnici hrvatskog naroda uložili napora na putu BiH ka EU.

Kakva će biti BiH za deset godina?

– U prvom redu, želim kazati da ja vjerujem u Bosnu i Hercegovinu i ono što radimo. Svjesni smo svih razlika, ali vjerujem u kompromis i dijalog, a naš jedini put je europski put.

OSLOBOĐENJE