Iz “Autocesta FBiH” potvrđeno: Uskoro nastavak radova na tunelu Hranjen

t 6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Gradilište tunela Hranjen kod Goražda skoro da je pusto mjesec nakon što je javnost i zvanično obaviještena da su raspoloživa sredstva potrošena već na trećini posla.

Korekcija obračuna

Oko dva kilometra izgrađenog tunela, 2.035 metara glavne i 1.833 metra servisne cijevi tunela, čija je ukupna dužina trebala biti 5,5 kilometara, ne mogu biti prepušteni podzemnim vodama, pa manja grupa radnika kompanije “Euro-Asfalt” čisti odvodne sisteme i uz pomoć teške mehanizacije povremeno iz tunela izvlači velike količine blata.

Iz kompanije “Autoceste FBiH” kazali su nam da radovi nikad nisu bili u potpunosti zaustavljeni, a da bi veoma brzo trebali biti i nastavljeni.

– Čim se otklone nedostaci, nastali kao naknadne deformacije izgrađene obloge zbog geoloških uvjeta, radovi će biti nastavljeni u punom intenzitetu. U okviru provjera vrši se i korekcija obračuna. Prema informacijama koje smo do sada prikupili, očekujemo da ćemo imati sredstava za nastavak dijela radova. U ovom trenutku je najvažnije da uradimo presjek stvarnog stanja kako bismo mogli podvući crtu ispod onog što je urađeno, da bi se radovi mogli nastaviti punim intenzitetom – kazali su nam iz ovog preduzeća.

Ovih dana bit će kompletiran detaljan izvještaj za Vladu FBiH, uz prijedlog kako osigurati dodatna sredstva za nastavak radova u narednoj godini.

Naći sredstva

Iz “Autocesta FBiH” tvrde da tunel Hranjen ima i strateško značenje, zbog čega nisu dozvolili potpunu obustavu radova, a Institut IPSA radi na projektiranju pristupnih cesta prema tunelu iz pravca Goražda, odnosno Hrenovice.

U Goraždu još nemaju odgovore zašto je došlo do problema, a gradonačelnik Ernest Imamović sačekao je da prođu i godišnji odmori, pa će sve sudionike u projektu ponovo zvati na sastanak.

– Oni javnosti trebaju dati informaciju kako je novac potrošen na 38 posto izgrađene dionice. Naš je jedini cilj da se tunel nastavi graditi i Vlada FBiH mora pronaći sredstva za daljnju gradnju – rekao je Imamović.

Koliko je novca osigurano

Od oko 70 miliona KM namijenjenih za probijanje tunela na trasi saobraćajnice Sarajevo – Goražde veći dio sredstava potrošen je tokom radova na prva dva kilometra.

Iz kompanije “Euro-Asfalt” su obrazložili da je Hranjen najkompleksniji od svih tunela na kojima su radili, da su se tokom radova suočavali s podzemnim vodama i poplavom.