Screenshot 5 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Mještani naselja Heca kod Zenice su danas održali mirne proteste kod naplatnih kućica na izlazu sa zeničke obilaznice zbog problema sa poplavama koje imaju, kako tvrde, zbog gradnje puta. Iz Autoceste FBiH pak tvrde da nisu krivi za vodu koja se skuplja. Oni koji su izašli da protestom iskažu nezadovoljstvo navode da je jučer poplavljeno nekoliko kuća zbog lošeg sistema odvodnje kišnice koja s trase autoceste završava u okolnim dvorištima.

Autoceste FBiH pak imaju svoje objašnjenje.

“Odvodne vode koje su se izlile uz spojnu saobraćajnicu koja vodi od naplatnog mjesta Zenica sjever do priključka na M-17 ne potiču sa trase autoceste, nego sa okolnog terena, uključujući i lokalne saobraćajnice koje vode u obližnje naselje”, stoji u odgovoru Autocesta FBiH.

Oni dalje dodaju da “zbog velikih padavina te prisustva veće količine smeća i otpada sa lokalne saobraćajnice, došlo je do začepljenja odvodnog kanala uz spojnu saobraćajnicu koja vodi od naplatnog mjesta Zenica sjever do priključka na M-17. Izvođač radova hitro je reagirao i izvršio uklanjanje otpada i očistio kanal”.

Ističu da, iako se ovaj incident nije desio zbog bilo kakvih propusta prilikom gradnje Zeničke obilaznice kako to tvrde mještani, u svakom slučaju na ovoj saobraćajnici postoji garancija izvođača za kvalitet izvedenih radova u trajanju od dvije godine.