Portal 072info

Iz BiH se u svoju zemlju želi vratiti tek 196 migranata

q 7
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nekoliko dana organizirala je povratak u rodnu zemlju Pakistan pet migranata koji su u BiH ušli ilegalno ”balkanskom rutom”, čiji je glavni čvor u našoj zemlji.

Kako je rečeno iz IOM-a, trenutno su za povratak sa zapadnog Balkana zainteresirana 232 migranta, od kojih se 196 nalazi u BiH. Najviše je zainteresiranih državljana Maroka, Alžira, Pakistana, Iraka i Tunisa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veliki pritisak

Vican: Pratimo stanje Vican: Pratimo stanje

– IOM će u narednom periodu nastaviti pružati AVRR podršku u cijelom regionu zapadnog Balkana, s naglaskom na povratke gdje je to moguće – izjavio je šef IOM-a u BiH Piter van der Overart (Peter Auweraert). 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, evidentno je da su ove brojke kap u moru u odnosu na broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH. Podaci Granične policije BiH za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je naša država postala čvor glavne ”balkanske rute” za migrante na putu do EU. Ukupno su za sedam mjeseci odvraćena 7.242 migranta. U januaru ove godine Granična policije je od ilegalnog prelaska državne granice odvratila 260 migranata, za 87 manje nego u januaru prošle godine. Međutim, u februaru je zabilježen veliki skok priliva migranata. Dok je u istom mjesecu lani odvraćeno 565 migranata, ove godine je u februaru Granična policija vratila njih 1.129.  

U martu i aprilu, očigledno zbog restriktivnih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vraćene su 792 osobe. Već u maju novi skok – graničari uspijevaju odvratiti 1.229 migranata. U junu i julu rekord. Ukupno su odvraćena 3.832 migranta, dok je u istom periodu lani taj broj iznosio 2.395. Ovi podaci jasno pokazuju o kakvom se pritisku na granicu radi i s kakvom migrantskom krizom se naša zemlja nosi. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Niz planova

– GPBiH je izradio i realizirao niz operativnih planova za sprečavanje ilegalnih migracija te stalno prati stanje ilegalnih migracija na cjelokupnoj državnoj granici. Na osnovu procjene i analize rizika, vanredno se angažiraju policijski službenici na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak. Kao ispomoć je angažiran i određeni broj službenika SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a RS – pojašnjava Franka Vican, portparol Granične policije BiH.

Sukob u kampu Lipa

U kampu Lipa kod Bihaća prekjučer je došlo do sukoba migranata s policijom. Oko 500 migranata učestvovalo je u pobuni, a napali su i gađali kamenjem policiju. Policija je bila prinuđena upotrijebiti vatreno oružje, odnosno pucati uzrak kao znak upozorenja. Povrijeđen je jedan migrant. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 27
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

POKUŠAJ UBISTVA U BIH: Afganistanci na rukama donijeli migranta izbodenog nožem

072info.com

U BiH preko šest hiljada migranata: I Bosna je problem, a i Hrvatska

072info.com

Migranti bosi dočekali “minuse”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)