Iz Kabineta Džaferovića: Dodik nijednom nije dao saglasnost za korištenje resursa OSBiH za gašenje požara, pozivamo ga da to učini sada

d 16
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića reagirali su na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odlučivanju o korištenju resursa Oružanih snaga BiH u slučajevima gašenja požara.

– Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavještava javnost o sljedećim činjenicama. Predsjedništvo BiH je u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. mart 2022. godine. Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega 8 uz fizičko prisustvo članova Predsjedništva BiH i 142 telefonskim putem.

Na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivano je o korištenju OSBiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa OSBiH za gašenje požara. Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost – istaknuto je.

Napomenuli su da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica sa fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa OSBiH za gašenje požara.

– Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa OSBiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu. Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera OSBiH kako bi se pomoglo u gašenju požara – zaključeno je.