Portal 072info

Iz kojih razloga bh. glumci najčešće odbijaju filmske, pozorišne i TV angažmane | Novac, sujete i klozetska šolja

Mnogi bh. glumci zahvalili su se rediteljima i producentima na ponudi, a kao glavne razloge odbijanja saradnje navodili su razne razloge – od toga da uloga nije za njih pa do malog honorara, prenatrpanog rasporeda… Dešavalo se da uloge i prihvate, ali da se tokom snimanja posvađaju s producentima, ekipom te napuste projekt.

U Holivudu ima i toga da su neki slavni glumci uloge odbili zbog straha!  

Kada je prije gotovo 16 godina produkcijski studio “Lionsgate” ponudio Leonardu Dikapriju (DiCaprio) 20 miliona dolara za ulogu u filmu “Američki psiho”, glumac je bez mnogo dvoumljenja prihvatio primamljivu ponudu. Ali, nakon što je studio objavio da će Dikaprio tumačiti ulogu poremećenog serijskog ubice Patrika Bejtmana (Patrick Bateman), glumac se predomislio zbog straha da će mu takva uloga donijeti lošu reputaciju.

nada-djurevska-30

Đurevska: Bila sam povrijeđena

Kultni horor

Uloga opasnog Hanibala Lektora (Hannibal Lecter) bila je ponuđena Džeremiju Ajronsu (Jeremyju Ironsu) koji, za razliku od Entonija Hopkinsa (Anthony), nije uspio prepoznati potencijal kultnog horora. Hopkins je za ulogu psihopate dobio Oskara. 

Straha kod bh. glumaca ima najmanje, dok su ovi drugi nabrojani razlozi itekako bili razlog odbijanju neke uloge. To nam je potvrdila i Anila Gajević, vlasnica “Zone”, prve kasting agencije u BiH, istakaši da mnogi glumci danas odbijaju igrati u nekim projektima i iz ideoloških razloga. Takav slučaj je sa srbijanskim filmom “Top je bio vreo” u kojem su neki bh. glumci odbili igrati baš kao što u hrvatskom “Generalu” ni za kakve pare glumci iz Srbije nisu željeli učestvovati. 

Feđa Štukan je svojevremeno zbog niskog honorara odbio igrati u filmu “Sevdah za Karima” te je uloga ponuđena Adnanu Haskoviću, a kako tvrdi naš izvor, nedovoljno novca Štukanu je ponuđeno i za film “Naša svakodnevna priča” iako je rediteljka Ines Tanović ulogu baš za njega pisala. Na kraju ju je odigrao Uliks Fehmiu. 

Izudin Bajrović smatra da bh. glumci danas nisu u situaciji da nešto odbiju igrati s obzirom na to da se vrlo malo radi. 

– Ipak, sve se na kraju svodi da je novac presudan, tamo gdje se više plaća uloge se ne odbijaju – ističe Bajrović.

izudin-bajrovic100

Bajrović: Nikad ne znaš šta je dobro

Jedan od njegovih posljednjih angažmana je u filmu Bobe Jelčića “Sam samcat”, u kojem igra ulogu za koju se prvobitno nije pripremao. 

– Bio sam u najužem izboru za veću ulogu. Nisam je dobio iz reditelju poznatih razloga. Na kraju mi je rekao da sam premlad za nju, što ne mora da znači da je tačno, možda mi je rekao da me utješi. Na kraju mi je ponuđena manja uloga i bilo mi je zanimljivo. E, tada je u meni mogla proraditi sujeta pa da kažem, ako nisam dobio tu, neću nijednu. Ali, to nije profesionalno. U karijeri se moraš mnogih sujeta osloboditi jer nikad ne znamo šta je za nekoga dobro – smatra Bajrović.  

Diva bh. glumišta Nada Đurevska priznaje da je odbila neke uloge, jer su za nju bile ponižavajuće.  

– Kada sam trebala obilježiti 30 godina rada, očekivala sam neku adekvatnu ulogu. I tada meni se javlja reditelj koji je trebao tada da diplomira u našem pozorištu s jednom predstavom. Autor teksta je poznat, ali kako nisam znala kakvu je dramatizaciju reditelj napravio, tražila sam tekst da pročitam. To su bile dvije  scene, ta starija gospođa unosi čaj na tacni glavnom liku, a druga je bila kada mu opere klozetsku šolju. Nisam mogla vjerovati! 

Reditelju sam rekla da me je povrijedio, jer tu ulogu može odigrati bilo ko. On mi je na to odgovorio: “Da sam zatražio da mi kod kuće operete klozetsku šolju, možda je to uvreda, ovo ne”. Nije me više nikada zvao ni u nijedan svoj projekat, a sada radi razne TV serije i filmove – ispričala je Đurevska. 

Bila je u situaciji da ulogu odbije, iako joj se sviđala.  

– Bila je to krasna uloga na filmu, za svaku glumicu koja nije imala nikakve probleme sa skidanjem. Ali, ja to nisam mogla. Bilo je situacija u kojima sam trebala u pozorištu igrati udovicu raspaljenicu. Jednom prilikom je glavni glumac u projektu dolazio neuredan, mamuran, nije znao tekst, tako da sam zbog neke ružne atmosfera napustila projekat – otkrila je Đurevska. 

Jasna Diklić kaže da u pozorištu ulogu nikada nije odbila, čak ni na filmu. 

– Neke sam manje projekte odbijala zbog toga što nisam imala vremena. Vrlo sam fleksibilna, čak ako sam pristala nešto igrati, a to se nije pokazalo dobrim, koristila sam to iskustvo u drugim segmentima. A kada se dođe u neke godine, nema razloga da se na sve pristane – kaže glumica.

jasna-diklic

Diklić: Vrlo sam fleksibilna

Istinska vrijednost

Slaže se s njom i glumica Vanesa Glođo, koja svemu tome dodaje i male honorare.    

– Mene su neki dan gledali u “Lud, zbunjen, normalan” koji je snimljen prije deset godina. Istina je da te za sitan novac neko  eksploatiše deset godina. Za to vrijeme neko uzima novac na tvoj lik. Glumac je vrlo bitan za uspjeh projekta. Tako da i to mogu biti razlozi odbijanja neke uloge, ne cijene te dovoljno. Nismo još izgradili svijest o istinskoj vrijednosti glumca, ne lažnoj, ne glumca kao zvijezda, nego neko ko donosi istinsku vrijednost  – poručuje Glođo.

vanesa-glodjo500

Glođo: Nismo cijenjeni

Uvijek su me varali

Za razliku od nekih kolega, Đurevskoj visina honorara nikada nije bila bitna.

– Dvije godine je moj pokojni suprug Miro Avram bio urednik dramske redakcije na televiziji gdje sam uglavnom igrala glavne uloge. Ali uvijek bi me prevarili, jer su drugi, uglavnom muškarci, dobijali veće honorare. Tada bi Miro govorio kolegama: “Molim vas, nemojte je prevariti”, pošto je mene bilo stid. Potpisivala sam bjanko i govorila unesite koliko vam vaš moral dozvoljava. Ni danas nikad ne pitam koliko nosi glavna uloga – kaže Đurevska.

Estrada i umjetnički kriteriji

– U pozorištu je situacija nešto drugačija nego na filmu, više se radi, tako da se dešava da su ljudi prezauzeti, neki opet neće da rade ili im je uloga premala, neinteresantna. Ima tu raznih razloga. Sjećam se jednom da je jedan kolega koji je, recimo, išao na te estradne nastupe odbio ulogu u pozorištu jer nije zadovoljavala njegove umjetničke kriterije – govori Bajrović.

Podijelite članak