Iz Njemačke se vratio u BiH, pa zaključio: “Niko ne želi raditi, rugaju mi se”

Kada je ovo ljeto iz Stuttgarta došao kući u svoje selo u BiH, 36-godišnjak se razočarao reakcijom svojih komšija. Za Fenix-magazin otkrio je šta se dogodilo, a pritom je želio ostati anoniman.

Ispričao je da u Njemačkoj živi već 16 godina. U selu u BiH ima roditeljsku kuću, ali je prije nekoliko mjeseci odlučio kupiti kuću koja se prodavala u susjedstvu i koju je trebalo renovirati.

“Želio sam u svome selu imati nešto svoje. Uz to, kuća nije imala veliku vrijednost, ali joj je bilo potrebno renoviranje”, kaže.

No nije računao na poteškoće na koje je naišao i prije nego što je počeo renovirati kuću.

“Imao sam plan onoga što treba sve napraviti ovo ljeto. Uzeo sam i malo veći dopust te planirao u BiH ostati duže nego inače. Problem je nastao kada sam počeo tražiti majstore”, otkrio je pa dodao:

“Jednostavno ih nema, a oni koji rade, zauzeti su, a da bih došao kod njih na red, mogu proći i mjeseci. Jedan majstor mi je rekao kako on može odrediti cijenu koju hoće jer jednostavno ljudi nemaju izbora. On je jedini u krugu od 100 kilometara koji radi taj posao.”

U nemogućnosti da pronađe radnike, odlučio je sam započeti ono što može i zna raditi. Tek je onda za njega uslijedio, kaže, šok i razočaranje.

“Novac nije bio u pitanju, ponudio sam dobru dnevnicu. No mlađi su se razbježali po moru, neki jednostavno neće jer misle ako si došao iz Njemačke, pun si para ko brod pa im je sve malo. A kad sam počeo raditi, neki su mi se susjedi počeli rugati.

U kafiću u selu su se zafrkavali i smijali, govorili kako sam škrt pa radim sve sam. Nisam škrt, samo ne mogu naći radnika koji će raditi a da neće svakih pola sata uzeti pauzu za jednu pivu. Pa ja sebi ne mogu dopustiti da tu kuću renoviram dvije godine, a sve mogu napraviti u nekoliko mjeseci.”

Najviše ga je, dodaje, razočarala reakcija nekih njegovih komšija.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE