Portal 072info

Iz Srbije dođu 15. novembra, glasaju negdje u RS-u, dobiju CIPS u Srebrenici i ponovo glasaju?!

eb38fd56578eaf050bca562120f15641
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Službe za izdavanje ličnih dokumenata na području bh. entiteta Republika Srpska radit će predstojećeg vikenda kada se održavaju Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini (15. novembar), saopćeno je iz MUP-a RS-a.

– U subotu i nedjelju od 7 do 19 sati građanima će biti na raspolaganju referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i ЈMB, uključujući i akvizicija – navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Alija Tabaković, kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, smatra je da je to samo nastavak izbornog inženjeringa aktuelne vlasti u RS-u. Već sedmicama ljudi iz Srbije dolaze u Srebrenicu i za jedan dan dobiju dokumente kojim će glasati na izborima na nepotvrđenom glasačkom listiću.

– Radi se o ustaljenoj praksi MUP-a RS-a kada su u pitanju izbori, a sve mimo zakona i procedura. Ova odluka ostavlja mnogo prostora za izborne mahinacije. Recimo, birač koji dolazi iz Srbije glasa ujutro u Bratuncu, pa onda u Srebrenici izvadi CIPS i sa dobijenom potvrdom glasa još jednom. Ništa nije isključeno, uostalom na nedavnoj press konferenciji koalicije srpskih stranaka u Srebrenici javno je kazano da se ranije moglo glasati i bez ličnih dokumenata, samo s nekom potvrdom – kaže Tabaković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Upravo je to prošle sedmice izjavio Radomir Pavlović, u ime koalicije Zajedno za Srebrenicu.

– Nekad se moglo glasati i samo sa potvrdom, bez ličnih dokumenata – rekao je tada Pavlović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tabaković ističe da postoji još jedan razlog za izdavanje dokumenata osobama iz Srbije i tokom vikenda.

– Iako je dovlačenje novih glasača organizovano u režiji aktuelne općinske vlasti, to košta. Da bi se izbjegla situacija da birač dobije dokumente tokom ove sedmice pa da mora još jednom doći u Srebrenicu u nedjelju, ostavljena je opcija da se sve završi na “mala vrata” za jedan dan – naglašava Tabaković.

Faktor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME