55
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 14:55
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ujedinjene nacije (UN) izrazile su duboku zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i groznih zločina u Bosni i Hercegovini i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava Liz Trosel (Throssell) je na sedmičnoj konferenciji za novinare održanoj u uredu UN-a u Ženevi osudila je provokacije koje su proteklih dana zabilježene u Bosni i Hercegovini, posebno u Gacku, Foči, Bijeljini, Prijedoru, Brčkom i Janji, kao i one u Srbiji, tačnije u Priboju i Novom Pazaru.

Trosel je kazala da je tokom incidenata koji su se odigrali prošlog vikenda slavilo ime ratnog zločinca Ratka Mladića i da su neke grupe pjevale nacionalističke pjesme s povicima na zauzimanje određenih područja bivše Jugoslavije.

Navodeći da su u jednom od incidenata ljudi koji su prolazili pored džamije otvorili vatru u vazduh, Trosel je upozorila da se provokativni, nacionalistički i govor mržnje pojedinih političara nastavlja i u 2022. godini.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje neki pojedinci veličaju zločine i osuđene ratne zločince, a određene zajednice su na meti govora mržnje i u nekim slučajevima se podstiče nasilje – kazala je Trosel.

Ističući još jednom da vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini moraju poštovati svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava, Trosel je pozvala vlasti da osude i uzdrže se od svakog zagovaranja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje.

Trosel je pozvala da se odmah pokrene efikasna i nepristrasna istraga kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata i izgradio društveni mir.

LIDER