Iz viber prepiske: Kako je Novalićeva ekipa pripremala Hodžića za Face TV

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tužioci Tužilaštva BiH na sinoćnjem ročištu osumnjičenima u aferi “Respiratori” premijeru Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku kompanije “Srebrena malina” Fikretu Hodžiću iznosili su dokaze i činjenično stanje na snovu kojeg će Sud BiH do 16 sati danas odlučiti da li će im odrediti jednomjesečni pritvor.

Tužioci su pročitali i međusobne komunikacije osumnjičenih. U jednoj od njih, ostvarenoj 2. maja, Fadil Novalić navodi da je komunicirao sa Fikretom Hodžićem te u viber grupi pita za mišljenje “treba li Fikret Hodžić ići u jednu TV emisiju u koju je pozvan”.

To znači da je Hodžić obavijestio premijera o tome da gostuje na Face TV, te ga je, moguće, pitao i za mišljenje.

Inače, u viber grupi u kojoj Novalić traži mišljenje su, pretpostavlja se, još njegov šef Ureda Hasan Ganibegović i sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić koji je i u ranijim komunikacijama spominju kao aktivni učesnici dogovora o nabavci 100 spornih respiratora.

Fikret Hodžić gostovao je u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem 16. maja. Intervju je izazvao dosta pažnje i reakcija u javnosti.

Novalić u nastavku prepiske navodi da bi se “u vezi toga mogli konsultovati sa jednom osobom profesije novinara”.

“Ako ona smatra da treba ići, da ga ona (ta ženska osoba) pripremi”, piše Novalić.

Nakon toga, prema dokazima tužilaca, grupa razrađuje plan stupanja u kontakt sa novinarkom preko druge muške osobe. Novalić piše:

“Zato je pitanje treba li Fikret izaći kod njega, a da mi ‘pripremimo’”.

Nakon toga jedan od učesnika komunikacije navodi: “On može promijeniti priču”, ali se smisao ove izjave ne može sa sigurnošću vezati uz “pripremanje Fikreta”.