Portal 072info

Izbacite obih pet jutarnjih navika i bit ćete mršaviji!

Smatrate da se zdravo hranite? Redovno vježbate? Aktivni ste tokom dana i najmanje vremena provodite u stanju mirovanja?Ako ste na sva tri piitaja odgovorili potvrdno sad odgovorite i na sljedeće pitanje:

Jeste li zadovoljni svojim izgledom i kilažom?

Ako ste na posljednje pitanje odgovorili negativno možda je vrijeme da pretresete svoje jutarnje rituale, jer upravo oni mogu biti krivi što i pored zdravog načina života i dalje imate višak kilograma.

Previše spavate

Ako imate manjak sna, vaše tijelo će proizvoditi više hormona stresa što automatski poboljšava apetit i to je opšte poznata stvar. S druge strane ni previše sati sna nije baš dobro za vaš organizam. Spavanje duže od 10 sati dnevno može dovesti povećanje indeksa tjelesne mase i upravo iz tog razloga ljekari kažu da bi bilo idealno da spavamo između 7 i 9 sati dnevno, piše Kućica.

Ujutro se spremate u mraku

Čim se probudite ujutro podignite roletne i pustite sunce u sobu jer su istraživanja pokazala da zrake jutarnjeg sunca ubrzavaju metabolizam i pomažu tijelu da se razbudi. Ljekari isto savjetuju da ujutro ne bi trebalo iste sekunde iskočiti iz kreveta, već sjesti na rub nekoliko minuta, razbuditi se pa onda podići roletne i sve ostalo.

Ne namiještate krevet ujutro

Možda vam zvuči pomalo besmisleno da vo može uticati na vašu kilažu, ali nauka kaže da može. Naime dokazano je da ljudi koji odmah po buđenju namještaju krevet spavaju bolje, a isto tako je poznato kako dobar san utiče na lakše održavanje kilaže.

Zaboravljate se vagati

Iako je prema nekim fitnes stručnjacima vaga neprijatelj broj jedan svima koji muku muče sa kilogramima na Kornel univerzitetu su dokazali da je svakodnevno vaganja dobra tehnika da se motivišete da smršate i pazite na to što jedete. Najbolje vrijeme tza vaganje je svakako jutro, prije nego što pojedete ili poijete bilo šta.

Za doručak jedete premalo

Naučnici iz Izraela insistiraju na tome da svako treba da ugađa sebi ujutro i da si priušti obilan doručak. Znači, ne par zalogaja uz kafu nego pravi pravcati doručak, da sjednete i uživate. Oni takođe tvrde da taj doručak treba da sadrži najviše 600 kalorija te da sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, ali i da se poslije zasladite. Na taj način ćete lakše izgurati dan i bićete siti skoro do ručka.

Hayat.ba

Podijelite članak