Portal 072info

Izbjegnite ovih 5 grešaka pri izboru boja za enterijere

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
U savremenom uređenju interijera čini se da pravila nema i da svakakve kombinacije, uključujući i one kod odabira boje, dolaze o obzir. No je li baš tako?
Trendovi i pravila u uređenju prostora, baš kao i kada je odijevanje u pitanju, dopuštaju da kombinirate sve i svašta. Tako je i s bojom, iako i tu vrijede neke zakonitosti koje morate poštovati. Boja namještaja, dekora, detalja ili zidova daje pečat prostoru te ga može učiniti ljepšim, odnosno ružnijim nego što doista jest. Samo vrsni majstori interijera znaju spojiti nespojivo, a da to ne završi u stilskoj zbrci, neskladu, kiču ili neukusu.
Slijedite svoje želje i poticaje iznutra, ali budite oprezni u svome igranju i imajte u vidu neke unaprijed zadane karakteristike prostora koje ne možete mijenjati, kao što je položaj stana s obzirom na strane svijeta, utjecaj prirodnog i umjetnog svjetla na prostor, veličina i visina prostorija te njihova namjena. Usto, boje imaju i svoj psihološki utjecaj na ljude te daju atmosferu prostoru, šalju određenu poruku.
Crvena će vas tako razbuditi i općenito će snažno djelovati na ljude, zelena će vas odmarati i umiriti, a bijela – umoriti. Također, odabir mat boja unijet će mir u prostor, a sjajne boje će ga dinamizirati i danje svijetlo neprestano će se poigravati njime. Razmislite prije svega kakav osjećaj želite postići odabirom određene boje, uklapa li se ona u postojeći stil doma, želite li eksperimentirati ili biti u trendu… U nastavku teksta saznajte koje su najčešće pogreške koje činimo kada su boje interijera u pitanju.
1. Bijela je klasika s kojom ne možete pogriješiti
Često u nedostatku vremena ili odsustvu želje da se bavimo usklađivanjem boja i promišljanjem opremanja doma zaključimo kako je najbolje da što više toga bude bijelo. Jer, bijela je moderna i s njome, naime, ne možemo pogriješiti. No, je li ovo posljednje točno? Bijela jest u trendu već nekoliko godina, ali previše bijele doista može biti dizajnerski faux pas. Djelovat će bezlično i sterilno. Usto, možda vaš prostor baš vapi za nekim jakim kolorističkim akcentom, a da pritom bijela i dalje ostane u glavnoj ulozi? Isto vrijedi i za krem, svjetlosivu i bež boju.
2. Zidovi moraju biti tamniji od podova
Jedno od pravila uređenje jest da podovi budu tamnijih boja, a zidovi svjetlijih. Zašto? Na ovaj će način namještaj i detalji bolje doći do izražaja. No, kao na slici gore, pod može biti svjetliji od boja zidova, no u tom slučaju namještaj ne bi trebao biti svijetao jer bi se ”izgubio”. Usto, bitna je i boja stropa jer može povećati (bijela, siva, žuta) ili smanjiti (tamna boja) prostor, odnosno učiniti da bude viši ili niži.
3. Tamne boje u malim sobama daju intimnost prostoru
Ne postoje u stanu boje koje trebate izbjegavati, pa čak i kada je riječ o ”neboji” poput crne. Noviji trendovi itekako preporučuju crnu, tamnoljubičastu ili bordo ali umjereno – neka samo dio namještaja bude takav ili jedan zid ili pak dio zida… U manjim prostorima, koji su usto maksimalno ispunjeni namještajem, preporučuju se svjetlije nijanse jer otvaraju prostor i uvećavaju ga. Tamnije pak boje najviše odgovaraju stanovima s visokim stropovima, ali svakako ne biste njima trebali obojiti ili opremiti cijeli stan.
4. Ista boja dekora i namještaja
Zamislite da imate sobu u kojoj je gotovo sve crveno – osim namještaja, još i detalji i dekori… Prenapadno, a istodobno i dosadno, zar ne? Ako hoćete nešto istaknuti u interijeru, neka bude posve drukčije boje ili nijansu svjetlije od dominantnog tona. Tamnijim bojama također možete staviti akcent na ono što želite.
5. Crvena u spavaćoj sobi, plava u dnevnoj
Naravno da je moguće imati uređen stan kako sugerira gornji naslov, no ipak trebate imati na umu namjenu prostorije koju uređujete. Zar nije bolje imati dnevnu sobu u toplim i dinamičnim crvenim, a spavaću sobu u smirujućim plavim tonovima? Uz crvenu, ljubičasta, narančasta i tamnozlatna daju prostoru udobnost i dobro raspoloženje. Inače smirujuća zelena neće baš tako dobro djelovati u kupaonici, kao ni intenzivno žuta u dnevnom boravku.
cafe.ba
Podijelite članak