Portal 072info

Izbjegnite trovanje: Pazite gdje kupujete lako kvarljive namirnice!

Ljetnja žega svake godine unese strah među redovne posjetioce gradskih pijaca, koji se osim voća i povrća snabdijevaju mesom, jajima i mliječnim proizvodima

Prodaja osjetljivih namirnica životinjskog porijekla strogo je regulisana pravilnikom, te se takva roba mora držati u rashladnim uređajima. Pijačni prodavači često zanemare ove propise, te svoje proizvode prodaju ispred pijaca, na ulici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljetne vrućine predstavljaju idealne uslove za razmnožavanje bakterija u lako kvarljivim namirnicama. I pored toga što zakon zabranjuje porodaju tih namirnica na otvorenom, van rashladnih uređaja vrlo lako se mogu naći proizvodi poput mijeka, sira i jaja. Da bi ove namirnice postale higijenski neispravne za upotrebu ili jednostavnije rečeno da bi se pokvarile dovoljno je samo pola sata da budu izložene visokim temperaturama. Iz Agencije za sigurnost hrane BiH apeluju da građani ne kupuju neprovjerene proizvode.

Sve te namirnice zahtijevaju temperaturnu maksimalno 8 do 10 stepeni, ukoliko nije tako onda izlažemo sebe i svoje porodice mogućem trovanju, upozorava Drago Sando, pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Veterinarska inspekcija u periodu ljetnih mjeseci intenzivira nadzor nad proizvodima životinjskog porijekla u mesnicama, ribarnicima, kao i kod prodavača na pijacama. Do sada su na nivou Kantona Sarajevo inspektori kontrolisali 68 subjekata i zbog utvrđenih nepravilnosti izrekli 48 prekršajnih naloga. Nepravilnosti su se najčešće odnosile na prodaju u nehigijenskim uslovima, prodaju van rashladnih uređaja, te prodaju proizvoda koji nemaju propisnu veterinarsku potvrdu.

Inspekcijski organi nemaju podatake da li postoji opasnost od moguće epidemije trovanja ovim namirnicama ,ali ipak ne isključuju tu mogućnost. Socijalna situacija u državi je takva da ima i građana koji su primorani kupovati jeftinije proizvode, koji nisu adekvatno uskladišteni ili na propisan način upakovani, a prodaju ih i sumnjivi prodavači, ali tada sami moraju preuzeti odgovornost za svoje zdravlje ili poštovati zakon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME