Portal 072info

Izbor novog rektora Univerziteta u Zenici: Damir Kukić ili Sabahudin Jašarević ?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U utorak, na sjednici Senata Univerziteta u Zenici, bit će poznato ime novog rektora ove visokoškolske ustanove. Na nedavni Konkurs prijavila su se tri kandidata, Damir Kukić, Sabahudin Jašarević i Nermina Zaimović-Uzunović koja je svoju kandidaturu u međuvremenu povukla.

U utrci za novog rektora UNZE ostali su Kukić i Jašarević. Kako smo saznali iz izvora bliskih Univerzitetu u Zenici veće povjerenje Senata uživa Damir Kukić koji ispunjava sve uvjete konkursa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz istih izvora saznajemo da je kandidatura Sabahudina Jašarevića upitna jer, prema njima, ne isupunjava sve uvjete za funkciju za koju se kandidirao. To se prije svega, tvrdi naš izvor, odnosi na zvanje Jašarevića koji je na Univerzitetu u Zenici zaposlen kao vanredni profesor ( uslov za kandidaturu na poziciju rektora je i taj da kandidat ima zvanje redovnog profesora ) što se može pogledati i u važećim rasporedima na fakultetima gdje Jašarević drži nastavu.IMG_1009

Profesor Jašarević je u novembru prošle godine na privatnom Univerzitetu u Novom Pazaru pribavio zvanje redovog profesora, ali ni nakon toga nije promijenio svoj Ugovor o radu na Univerzitetu u Zenici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da li zaista kandidat Jašarević ne ispunjava sve uvjete, kao i to na koji način je pribavio zvanje redovnog profesora na privatnom Univerzitetu u Novom Pazaru definitivno će biti predmet rasprave na sjednici Senata nakon koje će biti i konačno poznato ime novog rektora UNZE.

Sastav Senata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Senat ima 27 članova. Sedam fakulteta – Fakultet za metalurgiju i materijale, Mašinski, Filozofski, Ekonomski, Pravni, Medicinski i Politehnički fakultet daju po dva člana, dekana i dodekana, Islamski pedagoški fakultet kao pridruženi član daje jednog člana – dekana, a tu su još rektor, četiri prorektora, predstavnik doktorskog studija, te predstavnici studenata, Studentskog centra i Instituta.

Biografije kandidata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Damir kukic

  • Prof. dr. Damir Kukić je doktor žurnalistike. Oblast njegovog znanstvenog interesa je komunikologija, odnosno masovni mediji. Autor je nekoliko članaka o funkcioniranju masovnih medija, posebno televizije i novih medija. Predmet njegovih istraživanja su i elementi medijske kulture, posebno koncept medijske pismenosti, kao i primjena masovnih medija u obrazovnom procesu. Autor je knjiga “Politička propaganda”, “Komuniciranje i komunikacijske vještine”, te “Medijska kultura”. Sa dr. Edinom Tabakom je koautor knjige “Informacijsko ponašanje”. Bio je voditelj i suradnik u nekoliko istraživačkih projekata međunarodnog karaktera. Učestvovao je i u projektima nevladinih organizacija, posebno u oblasti obrazovanja novinara, kao i onima akreditacije profesora građanskog obrazovanja. Njegov istraživački interes uključuje i medijsku politiku, zatim model djelovanja medija u procesu globalizacije, te odnos između medijskih funkcija i kulture.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • sabahudin JašarevicDr. sc. Sabahudin Jašarević na Mašinski fakultet u Zenici upisuje se 1987/1988, diplomira 1992, a dvije godine kasnije zasniva radni odnos u zvanju asistenta na grupi predmeta Obrada rezanjem i alatne mašine i Projektovanje i organizacija proizvodnje. Oblasti interesovanja su mu upravljanje kvalitetom, sistemi kvaliteta, proizvodni sistemi, auditi, organizacija, tehnička dijagnostika, održavanje, te mjerenje vibracija i lasersko podešavanje saosnosti mašina. Nagrađen je Srebrenom značkom Univerziteta u Sarajevu, nagrađen od Mašinskog fakulteta u Zenici za najboljeg studenta generacije, a stipendista je organizacija SOROS (postdiplomski), WUS, te firme Željezara Zenica u toku studija.

 

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Direktno.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME