Izdvojeno 1,1 miliona KM: Baščaršijski trg za tri mjeseca u novom ruhu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Protokol o primopredaji gradilišta – Baščaršijskog trga izvođaču radova, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Turske uprave za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), Husein Šanli i direktor firme Neimari d.o.o. Ramiz Mulaomerović.

– Rekonstrukcija Baščaršijskog trga, koju finansiraju općine Stari Grad Sarajevo i Osman Gazi iz Burse, osim popločavanja obuhvatit će i mijenjanje kompletne infrastrukturne mreže: elektroinstalacije, instalacije Sarajevogasa, BH Telecoma, oborinsku odvodnju, vodovodna mreža…dakle, instalacije koje se nisu mijenjale 25-30 godina i koje su u dosta lošem stanju. Ovo je jedinstvena prilika da sve zamijenimo i uvedemo ih u katastar podzemnih instalacija kako bi se konačno znalo gdje se šta nalazi,” kazao je Hadžibajrić.

Obje općine su Turskoj upravi za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) koja je implementator projekta uplatile po 550.000 KM. Rok za za završetak radova je 90 dana.

Kazavši kako je uloga agencije TIKA da koordinira u projektu rekonstrukcije Baščaršijskog trga, direktor ove agencije Husein Šanli dodao je da su željeli biti dio projekta znajući da Baščaršija zauzima posebno mjesto, ne samo u BiH, nego na cijelom Balkanu.

tika_3415

– Ovo nije prvi ovakav projekat koji radimo u BiH. TIKA je do sada realizovala veliki broj projekata iz oblasti restauracije kulturno-historijskih spomenika i mislimo da ćemo na najbolji mogući način dati svoj doprinos ovom projektu – kazao je Šanli.

Prema riječima Ramiza Mulaomerovića, pripremni radovi za rekonstrukciju Baščaršijskog trga su počeli.

– U toku je obrada kamenih ploča koje su identične pločama postavljenim u Saračima i Bravadžiluku. Kamen se priprema i reže za završni sloj, kazao je Mulaomerović dodavši da se nada dobroj saradnji sa vlasnicima i korisnicima trgovki na Baščaršijskom trgu jer je i njima u interesu da radovi budu što bolje izvedeni. Trenutno obavljamo razgovore sa javnim preduzećima koja su vlasnici instalacija na Trgu. Dok ne otklonimo nedostatke u projektima i ne definišemo dogovore s njima, nećemo počinjati uklanjanje početnog sloja kako ne bismo produžili izvođenje radova – naglasio je Mulaomerović.

(Faktor.ba)

GODISNJICA
MARKETING