Izet Camdzic
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 16:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići, kazivao je današnju hutbu tokom džuma-namaza u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

Naslov njegove današnje hutbe je bio “Nadmećeš se, s kim i u čemu?“, a govorio je o prolaznosti ovozemaljskog života i vječnost koji slijedi.

Vjera nas uči da sa smrću čovjeku nije kraj. Vjera nas uči da i kad čovjek u zaborav padne, on nije nestao. Naprotiv, priča koja se čovjek zove je trajna. Čovjek vječno živi. Kuće u kojima boravi se mijenjaju – različite su. Allah dž.š. nas, u suri zanimljivog imena “Nadmetanje” (Et-Tekasur), upozorava, opominje, uči, da kad sve ovo prođe, kad sve ovdje na dunjaluku nestane, kad sve u zaborav padne, doći će dan u kojem ćemo se suočiti s pitanjem o onome što smo ovdje koristili, kako smo to koristili. Uzvišeni kaže: “Obuzima vas nastojanje da što imućnije postanete, sve dok mezarove ne naselite. A ne valja tako, saznat ćete sigurno, i još jednom, ne valja tako, saznat ćete pouzdano. Džehenem ćete vidjeti jasno, i još jednom vidjet ćete ga očevidno. I toga dana ćete za lijep život biti pitani sigurno”. Za blagodati kojima nas Uzvišeni dariva, koje mi ovdje koristimo, bit ćemo pitani sigurno. A koliko je tih blagodati? To niko izbrojati ne može“, rekao je Izet ef. Čamdžić.

Cijelu hutbu možete pogledati u nastavku.

LIDER