Izetbegović: Ako dokažu da je SDA mafijaška organizacija, ja ću se povući

Nakon završene sjednice Glavnog odbora SDA, govorio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. Kazao je kako će se povući, ako se dokaže da je SDA mafijaška organizacija.

“Popularno je to u BiH, trojka je digla ruku za ljude sa crne liste, u RS imamo ljude na visokim pozicijama, a na crnoj su listi. Pitate me uvredljivu stvar, zbog čega ja trebam završiti na crnoj listi.

Toi su presude, zalijepljena etiketa na čelo ili na leđa, nekom s pravom, a nekom bez razloga. Nema suda da neće predočiti dokaze i dopustiti drugoj strani da odgovori. To se ne treba raditi. Što se tiče ljudi iz SDA, prvi na crnoj listi je bio Hasan Čengić. Zašto se tu našao, s tipovima odgovornim za genocid. Ili odlikovani policajac Osman Mehmedagić da se nađe s kriminalcem Titom. To su namjerno udarili. Zašto to rade SAD bez dokaza? Prije 9 mjeseci su dali teške optužbe na račun SDA. Zašto nema dokaza?

Ljut i nervozan

Kazali su da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama da bi obogati sebe i SDA. Dakle, SDA je dobila novac od kriminalaca? Prije 9 mjeseci su rekli da SDA doprinosi disfunkcionalnosti FBiH i da preferira retoriku podjela. HDZ petu godinu blokira FBiH i imenovanje novog saziva Vlade FBiH. I onda se HDZ-u pomogne da dobije poziciju nedodirljivosti, a SDA se optužuje. Vjerujete li vi svom sjećanju i ovome što je rekla Ambasada SAD? Ko je kriv za neimenovanje Vlade, SDA ili HDZ kojeg preferiraju? Ako je SDA kriva za blokadu ili je dobila fening od kriminalaca preko Mehmedagića, koji je odlikovanog borac, ja ću debelo razmisliti šta dalje. Takva stranka ne treba biti na vlasti. Neka dokažu te dvije stvari, neka ne lijepe etikete. Ovu prvu ne mogu dokazati, HDZ je blokirao FBiH, a ne SDA”, rekao je Izetbegović.

Vidno nervozan i ljut, Izetbegović je optužio Ambasadu SAD da na neistinama baziraju nepravde. 

“Od nas traže da učestvujemo u nepravičnom razvoju historijskih zbivanja. Neće da sjednu s nama i dogovore se, SDA ima najjaču komponentu, odnosno Lendo koji predstavlja Bošnjake. Iza njega stoji Ustav. Nas se optužuje da mi blokiramo, jer se želimo dogovoriti. HDZ i SNSD su dobri, a SDA nije?

Je li HDZ presuđuje koga želi ili ne želi? Jesmo li mi zaobilazili? Ne možemo formirati vladu bez HDZ-a i SDP-a, a ni i oni bez nas. Ali, oni blokiraju, nas pokušavaju da izbace. Urazumite se, u trokomponentnoj vlasti, najjača je komponenta oko Bošnjaka koju predstavlja SDA. Dođite pameti ljudi, pročitajte Ustav, ne možete tu stvar urediti bez nas, šta vam je”, nervozno i bijesno je govorio Izetbegović. 

Branit ćemo zemlju

Kazao je i da SNSD želi u Brčko distriktu da se cesta vrati na liniju kojom je put išao tokom rata te daje zbog toga i pao SDA-ov gradonačelnik. Dodao je da SDA ne bi pristala na Vukoju. 

“Zato smo došli u ovakve odnose sa HDZ-om i SNSD-om, jer nismo pristajali. Zato se nećemo povući, jer moramo da branimo. Kada je toliko njih protiv vas, morate se pitati imali vaše krivice. Mi ne možemo da je nađemo. Zašto me međunarodna zajednica bavi nama, a ne Dodikom? SDA je dužna na svaku politiku imati odgovor. Branili smo ovu zemlju od moćne JNA. Branit ćemo je i sada. Mislili su da smo mekani, ali se povući nećemo. Suočit će se sa žilavom strukturom SDA, koja neće sama sebe kažnjavati, smjenjivati svog predsjednika, nego će se suprotstavljati ovim politikama, pa i politici dijela međunarodne zajednice”, rekao je Izetbegović.