Izetbegović: Čović mi je prenio da nisu za brisanje etničkog prefiksa

bakir
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Održali smo sastanak, ja, gospodin Špirić i Čović, ali mislim da ne možemo ništa dogovoriti dok stav ne promijeni SNSD, kazao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović.

Dodao je da do daljnjeg neće biti kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, niti sjednice.

– Neće se moći provesti u praksi odluka u RS u vezi zakona o negiranju genocida. Već 15 godina SNSD ide u pogrešnom smjeru. To je kumovalo odluci mladih ljudi da napusti zemlju. Nigdje dobro ne vodi. Nadam se da će doći do sazrijevanja u RS, a vidimo izjave opozicije u RS da neće pratiti određene politike – istakao je Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Usvojen Zakon: Hrvatska službeno prelazi na euro 

Spremni smo d apomognemo

Na pitanje novinara, Izetbegović je kazao da plan Dodika nije provodiv.

– Sve će to biti oboreno na Ustavnom sudu BiH ili od strane OHR-a – poručio je Izetbegović.

Dodao je da zbog položaja povratnika u RS između ostalog putuje u RS.

– Očekujem da OHR upusti u borbu sa secesionističkim politikama. Mora se tome suprostaviti. Udara se na pravosuđe, sigurnosne službe – rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, HDZ već radi tri godine, a da pritiskom dobije Izborni zakon.

– Traže se da se sjedne i da se razgovara. Ali ja nisam za taj format da u troje sjedimo. Neke stvari se pogrešno shvataju, srpska strana smatra da mi namjerno nešto radimo protiv RS. Mi nemamo namjeru da kočimo investicije u RS, mi smo spremni da pomognemo, ali se mora ispoštovati država. Mi smo spremni da pomognemo svaku investiciju, ali se mora ispoštovati državna imovina – poručio je Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Zahiragić: Izetbegović će ubjedljivo pobijediti Bećirovića

Ne poštuje se država

Na pitanje o izbornom zakonu, Izetbegović je kazao da mu je Čović danas prenio da oni nisu za brisanje etničkog prefiksa.

– Bez toga ne vidim način da implementiramo presude iz Strazbura. Spreman sam jedan na jedan da se sastanem s Dodikom, da vidimo da se ne radi o nekim pogrešnim zaključcima. Spreman sam da razgovaramo jedan na jedan, pa i o deblokadi. Možemo i iduće sedmice. Da nađemo neki elegantan način da izađemo iz ove situacije pa i kad je u pitanju Inckov zakon – istakao je Izetbegović.

ČITAJ JOŠ:  Mladić ušao sa bombom u srednju školu

Dodao je da Parlament BiH još uvijek može donijeti isti takav zakon ili vrlo sličan.

– Mi možemo usvojiti sličan zakon i o tome smo spremni razgovarati. Srpska strana mogla bi biti zainteresirana za to. Za ostalo je sužen prostor za pregovore. Neko ne poštuje Ustav, OHR, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, ne poštuje državu. Neko misli da ima pravo da na privatnoj imovini napravi crkvu i to u dvorištu žene koja je izgubila tri sina – zaključio je Izetbegović.

GODISNJICA
MARKETING