Portal 072info

Izetbegović otkrio sadržaj pisma iz Haga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodni sud pravde U Haagu uputio je na tri odvojene adrese trojice članova Predsjedništva BiH pisma koja su izazvala dosta pažnje ovdašnje javnosti.

Jedna od informacija je da Tribunal zahtijeva izjašnjavanje članova Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o aplikaciji za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u poslijepodnevnim satima primio pismo, a u komentru za “Slobodnu Bosnu” otkrio je njegov sadržaj.

“Upravo sam pročitao to pismo. U pismu se traži pojašnjenje vezano za legitimaciju agenta Softića prema Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Razlog zbog kojeg se traži pojašenjenje je to što su zabunu stvorila privatna pisma Mladena Ivanića i Igora Crnatka, koja su oni uputili Sudu 13. jula 2016. i 3. februara 2017. godine, a u kojima pokušavaju osporiti legitimaciju agenta Softića. Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni Ivanić, jeste da je Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine Softić imenovan i ovlašten kao agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH, a koje radnje i postupci su propisane Statutom i Pravilima tog Suda. Jedna od tih radnji jeste i pokretanje postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine”, rekao je Izetbegović za pomenuti portal.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je rekao da je odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine donesena u skladu sa Ustavom BiH, a tiče se validne pravne legitimacije Sakiba Softića kao agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

nezavisne.com

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija