Portal 072info

Izetbegović: Vjerovatno ću biti kandidovan za člana Predsjedništva BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moje šanse za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima uime Stranke demokratske akcije BiH (SDABiH) su solidne i vjerovatno je da ću biti kandidovan – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kazao je to novinarima na današnjem obilježavanju Dana “Patriotske lige” u Sarajevu.  Naglasio je da će SDABiH o tome odlučivati u narednih mjesec dana.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Što se tiče kandidature bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva na oktobarskim izborima, Izetbegović je kazao da on ima pravo na tu odluku, ali da treba voditi računa o reperkusijama te odluke te na koji način se njegova odluka može odraziti na podjelu među Bošnjacima.

– Da sam na njegovom mjestu razmislio bih nekoliko puta prije nego što bih donio takvu odluku. Mislim da to može dovesti do novih podjela i konflikata koji nam ne trebaju – kazao je.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Upitan da li će SDA glasati za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Izetbegović je kazao da će Kolegij SDA o tome još razmatrati, s obzirom na sve ono što je obilježilo četiri godine mandata.

– Raspoloženje u našoj stranci je da se podrži jedna takva odluka, ali o tome će se još zvanično odlučiti – istakao je.

Vezano za komentar predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer „ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod”, Izetbegović je kazao da ne razumije na osnovu čega je baziran takav stav.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Niko ne planira utvrđivati historiju i optuživati počinioce atentata, a posebno jedan cijeli narod. Mi ćemo pokušati zaokružiti 100 godina konflikata i izvući pouke iz „ovog stoljeća ratova“ – objasnio je Izetbegović.

Što se tiče ploča koje su postavljene na sarajevsku Vijećnicu u vrijeme kada je spaljena, Izetbegović je kazao da je to vrijeme kada se počeo izvršavati „genocid nad Sarajevom“ dodajući da je nakon toga 11.541 Sarajlija ubijen među kojima su i Srbi.

– To je ustvari ploča koja govori o zločincima koji su to uradili i ona je ogledalo onoga što se u to vrijeme dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako ono pokazuje jednu ružnu sliku – dodao je.

Izetbegović se nada da će predsjednik Nikolić i ostali srbijanski političari promijeniti svoj stav.

– Mi nemamo namjeru optuživati narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovoga puta, jer želimo poslati poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata – zaključio je Izetbegović.

Cafe.ba/Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6