Portal 072info

Izetbegović: Vjerovatno ću biti kandidovan za člana Predsjedništva BiH

Moje šanse za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima uime Stranke demokratske akcije BiH (SDABiH) su solidne i vjerovatno je da ću biti kandidovan – kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kazao je to novinarima na današnjem obilježavanju Dana “Patriotske lige” u Sarajevu.  Naglasio je da će SDABiH o tome odlučivati u narednih mjesec dana.

Što se tiče kandidature bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva na oktobarskim izborima, Izetbegović je kazao da on ima pravo na tu odluku, ali da treba voditi računa o reperkusijama te odluke te na koji način se njegova odluka može odraziti na podjelu među Bošnjacima.

– Da sam na njegovom mjestu razmislio bih nekoliko puta prije nego što bih donio takvu odluku. Mislim da to može dovesti do novih podjela i konflikata koji nam ne trebaju – kazao je.

Upitan da li će SDA glasati za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, Izetbegović je kazao da će Kolegij SDA o tome još razmatrati, s obzirom na sve ono što je obilježilo četiri godine mandata.

– Raspoloženje u našoj stranci je da se podrži jedna takva odluka, ali o tome će se još zvanično odlučiti – istakao je.

Vezano za komentar predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer „ne može da ide tamo gdje će neko da optuži njegov narod”, Izetbegović je kazao da ne razumije na osnovu čega je baziran takav stav.

– Niko ne planira utvrđivati historiju i optuživati počinioce atentata, a posebno jedan cijeli narod. Mi ćemo pokušati zaokružiti 100 godina konflikata i izvući pouke iz „ovog stoljeća ratova“ – objasnio je Izetbegović.

Što se tiče ploča koje su postavljene na sarajevsku Vijećnicu u vrijeme kada je spaljena, Izetbegović je kazao da je to vrijeme kada se počeo izvršavati „genocid nad Sarajevom“ dodajući da je nakon toga 11.541 Sarajlija ubijen među kojima su i Srbi.

– To je ustvari ploča koja govori o zločincima koji su to uradili i ona je ogledalo onoga što se u to vrijeme dešavalo. Ne treba se ljutiti na ogledalo ako ono pokazuje jednu ružnu sliku – dodao je.

Izetbegović se nada da će predsjednik Nikolić i ostali srbijanski političari promijeniti svoj stav.

– Mi nemamo namjeru optuživati narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovoga puta, jer želimo poslati poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata – zaključio je Izetbegović.

Cafe.ba/Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box