Izgrađene dvije nove zgrade za Rome u Kaknju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

5295f8e705985703c1f3208f9de4f637_M

Završeni su radovi na izgradnji i opremanju dvije stambene zgrade sa ukupno 12 stanova u naselju Varda u koje će useliti porodice Roma iz Kaknja.

U petak, 31. januara 2014. godine, zgradu je obišla i komisija zadužena za tehnički prijem objekta. Useljavanje u stanove će započeti nakon što bude izvršeno priključenje zgrada na elektro-mrežu. Zahtjev za priključenje je upućen Elektrodistribuciji Zenica, a izvršena je i uplata troškova priključka. Dakle, sada se samo čeka intervencija Elektrodistribucije.

U 10 stambenih će useliti 10 porodica – korisnika projekta stambenog zbrnjavanja Roma koji su ostvarili ovo pravo kroz proceduru javnog poziva.

U preostale dvije stambene jedinice uselit će porodice koje će u sljedećoj fazi projekta biti iseljene sa lokacija na kojima trenutno žive kako bi se na tim lokacijama gradili novi stambeni objekti za zbrinjavanje Roma.

Radove je finansiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 300.000 KM, dok je iznos od 63.216 KM obezbjedila Općina Kakanj.

Realizaciju projekta Općina Kakanj pomogla je i kroz dodjelu zemljišta i izradu projekte dokumentacije, tako da Općina Kakanj u finansiranju projekta učestvuje sa 95.000 KM.

Vlasnik sagrađenih objekata socijalnog stanovanja će biti Općina Kakanj, a korisnici će dobiti pravo korištenja. Izvođač radova koji je odabran kroz tendersku proceduru je preduzeće “Seta inženjering” Zavidovići.

Općina Kakanj i Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austria International” u Kaknju će graditi novih 8 stanova za stambeno zbrinjavanje socijalno-ugroženih romskih porodica. Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisali su u Sarajevu 22. januara 2014. godine općinski načelnik Nermin Mandra i Suzana Jašarević, direktorica ureda “Hilfswerka” u BiH.

Vrijednost donacije “Hilfswerk”-a iznosi oko 150.000 KM, dok je učešće Općine Kakanj u realizaciji projekta 80.000 KM. Radi se o realizaciji projekta „Roma Action – podrška socio-ekonomskom uključenju romske populacije u BiH putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem lokalnih vlasti“.

Cilj projekta je pružanje doprinosa poboljšanju životnih uslova i socio-ekonomskom uključenju romske populacije u četrnaest općina u BiH. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 6 miliona KM, od čega EU finansira gotovo 5 miliona KM, a ostatak općine, kantoni, te Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica.

Značajna novčana sredstva koja će doći u Kakanj su rezultat ozbiljnog pristupa općinske administracije rješavanju problema stanovanja u naselju Varda, te nastojanja da se ova lokacija urbanizira i uredi, što je donator prepoznao, te u konačnici uvrstio Kakanj među općine u kojima će graditi stambene jedinice za Rome.

Nedavno je Općini Kakanj odobren i novčani iznos od 190.000 KM od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u svrhu izgradnje nove 4 stambene jedinice za Rome, te izradu urbanističkog plana naselja Varda, uređenje lokacije i infrastrukturu.

Uz već izgrađenih 12 stanova u naselju Varda, implementacijom dodijeljenih sredstava, uz učešće Općine Kakanj u obliku dodjele zemljišta, potrebnih dozvola i sl, brojka stanova koji će biti dodijeljeni Romima će iznositi 24.