Portal 072info

Izgradnja zatvora teče po planu: Bit će zaposleno 250 osoba

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu završava se prema planiranim rokovima, a očekuje se da će do kraja godine BiH imati izgrađenu visokosigurnosnu ustanovu za smještaj najtežih počinitelja kaznenih djela, piše Srna…

U tijeku su radovi na instalacijama i unutrašnjosti svih deset objekata zatvorskog kompleksa, čija izgradnja je u proteklom razdoblju u potpunosti završena, rekla je Srni glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Ukupna površina zatvora, navela je ona, iznosit će 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik bit će površine 12 metara kvadratnih.

Prema njenim riječima, izgradnja i funkcioniranje budućeg zatvora u potpunosti je usklađeno sa europskim zatvorskim pravilima i standardima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvora i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja ‘lakših’ kaznenih dijela, kaže Bakićeva.

Početak rada zatvora očekuje se početkom sljedeće godine, a planirano je zapošljavanje 250 osoba – policajca, tehničkog osoblja, administracije i ostalih.

Do sada su za izgradnju korištena isključivo donatorska i kreditna sredstva i financijska konstrukcija je u potpunosti osigurana, istaknula je Bakićeva.

Radove na izgradnji zatvora izvodi češko-španjolski konzorcij OHL ŽS.

Radovi su počeli krajem srpnja 2014. godine, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box