Izložba “Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.” predstavljena u Podgorici

Izložba “Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.” predstavljena u Podgorici

Muzejska izložba „Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.“, autora doc. dr Esmira Halilovića, predavača na Katedri hadisa i da’we pri Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, nakon uspješnih izdanja u Bosni i Hercegovini, gdje je u Sarajevu, Zenici, Bihaću i Bugojnu postavku posjetilo preko 25.000 ljudi, svoju prvu prezentaciju van Bosne i Hercegovine imala je proteklih dana u glavnom gradu Republike Crne Gore – Podgorici. Ulogu veoma uspješnog organizatora preuzeo je Mešihat Islamske zajednica u Crnoj Gori, koji je, za lokaciju izložbe, obezbijedio prostorije objekta The Capitol Plaze u centru grada, čime je obilježavanje mjeseca aprila kao mjeseca poslanika Muhammeda a.s. dobilo na značaju.

5e07d9b7-7df4-43dc-873b-e691211cb4fd

Izložbu „Upoznaj poslanika Muhammeda a.s.“ su, u ponedjeljak uvečer, 25. aprila, otvorili reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić i ministar kulture Pavle Goranović, u prisustvu velikog broja visokih zvanica iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života države, Njegova ekselencija ambasador Republike Turske, a poseban čar su dali članovi hora medrese „Mehmed Fatih“ sa izvođenjem ilahija i kasida. U pozdravnim besjedama, govornici su se dotakli različitih dimenzija ove izložbe, a zajednička nit koja ih je vezala jeste da islam nije ono kako se danas pokušava predstaviti, te da je ova izložba najbolji odgovor na takve zlonamjene komentare i mišljenja.

d4417cc7-3a49-4ed4-9133-cb65c45e4f78

Kulturološka dimenzija ove izložbe je izuzetna, zbog približavanja kulture onih koji su dio Crne Gore. Kroz postavku izložbe, goste i zainteresovane građane, proveli su vodiči Eldar Tutnić, Harun Hasić i sam autor, doc. dr Esmir Halilović. Po evidenciji, izložbu je posjetilo preko 1.500 ljudi, a neki od njihovih mišljenja su: – „Fantastično! Konačno da ste i nama došli.“ – „Ovo je odlično, zaista se mnogo toga nauči.“ – „Jako emotivno“ .

8f50c3e7-23bf-45a3-be52-fa6154d99ee7

Izložba je zatvorena u srijedu, 27. aprila, u popodnevnim satima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS