Između kriminala i deportacije: Evo šta su sve počinili migranti u USK-u

ls 4804039 1024

Policija Kantona Sarajevo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH locirala je i identifikovala dvojicu državljana Afganistana, koji se dovode u vezu s izvršenjem dvostrukog ubistva koje je počinjeno prije nekoliko dana na Žegaru kod Bihaća.
Oni će biti predati u dalju nadležnost policiji i Tužilaštvu USK-a koji vode predmet dvostrukog ubistva. Podsjećamo, tom prilikom dvadeset Pakistanaca je povrijeđeno noževima, većina u predjelu grudi, dok su dvojica iskrvarila.

Manjak resursa

U informaciji o stanju sigurnosti u USK-u tokom prve polovine 2020. godine, u djelu gdje se govori o migrantskoj krizi, policija bilježi enormni priliv i prisustvo većeg broja stranaca koji konstantno borave uz zapadnu granicu Kantona, odakle nastoje ostvariti ilegalni prelazak u Hrvatsku, na putu ka EU. Uglavnom se tu radi o licima iz Sirije, Libije, Afganistana, Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa, Palestine, Iraka i Irana.

– Problem s migrantima je usložnjen usljed manjka resursa za adekvatnu brigu: smještaj, hrana, zdravstvena njega, pojava zaraznih bolesti te povećana pojava ugrožavanja bezbjednosti od migranata, kao i primjetna netrpeljivost među različitim etničkim grupama stranaca, navodi se u policijskom izvještaju.
Nedavno ubistvo dvojice Pakistanaca od naoružane kriminalne grupe iz Afganistana nije čak ni dio izvještajem obuhvaćenog perioda, ali to ne umanjuje ozbiljnost situacije u USK-u.
Policija je u prvih šest mjeseci legitimisala 15.770 migranata u Krajini, a koristeći podatke IOM-a, u izvještaju piše da su pred njegovo zaključenje u USK-u boravila 2.934 migranta u kampovima i to nije sve.
– Prema našoj slobodnoj procjeni, u napuštenim objektima, šumama, na livadama ili u privatnom smještaju boravi još oko 4.300 migranata, zaključuju u policiji.

image

Policija je samo prilikom izlazaka iz talgo-voza, na ulazu u Kanton, legitimisala 3.495 migranata, iako voz zbog koronavirusa ne saobraća od početka trećeg mjeseca.
U izvještajnom periodu slobode je lišeno 107 migranta, evidentirana su 23 krivična djela koja se odnose na droge i razbojništvo te sedam krivičnih djela koja su nad jednim migrantima počinili drugi migranti.

Drsko ponašanje

– Jedno ubistvo, dva ubistva u pokušaju, jedan slučaj nanošenja teških tjelesnih povreda, nasilničko ponašanje, dva krivična djela silovanje. Za silovanje je prijavljeno 11 migranata, od kojih je jedan maloljetnik, zabilježila je policija USK-a.
Također, policija ima evidentirana i po dva slučaja razbojništva, paljevine i tešku krađu za koje nisu pronašli počinioce, iako imaju operativna saznanja da su u pitanju migranti.

– U slučajevima narušavanja javnog reda i mira, osam je slučajeva tuča – fizički napad, galama i drsko ponašanje 11, 10 naročito drskih ponašanja, pet neovlaštenih ulazaka u tuđe dvorište, ugrožavanje drugog prijetnjom. Ukupno je prijavljeno 60 migranata, od čega je za osmoricu podnesen zahtjev za izricanje mjere protjerivanja, navodi policija.

Oslobođenje