Portal 072info

Između kriminala i deportacije: Evo šta su sve počinili migranti u USK-u

ls 4804039 1024
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Policija Kantona Sarajevo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH locirala je i identifikovala dvojicu državljana Afganistana, koji se dovode u vezu s izvršenjem dvostrukog ubistva koje je počinjeno prije nekoliko dana na Žegaru kod Bihaća.
Oni će biti predati u dalju nadležnost policiji i Tužilaštvu USK-a koji vode predmet dvostrukog ubistva. Podsjećamo, tom prilikom dvadeset Pakistanaca je povrijeđeno noževima, većina u predjelu grudi, dok su dvojica iskrvarila.

Manjak resursa

U informaciji o stanju sigurnosti u USK-u tokom prve polovine 2020. godine, u djelu gdje se govori o migrantskoj krizi, policija bilježi enormni priliv i prisustvo većeg broja stranaca koji konstantno borave uz zapadnu granicu Kantona, odakle nastoje ostvariti ilegalni prelazak u Hrvatsku, na putu ka EU. Uglavnom se tu radi o licima iz Sirije, Libije, Afganistana, Pakistana, Alžira, Maroka, Tunisa, Palestine, Iraka i Irana.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Problem s migrantima je usložnjen usljed manjka resursa za adekvatnu brigu: smještaj, hrana, zdravstvena njega, pojava zaraznih bolesti te povećana pojava ugrožavanja bezbjednosti od migranata, kao i primjetna netrpeljivost među različitim etničkim grupama stranaca, navodi se u policijskom izvještaju.
Nedavno ubistvo dvojice Pakistanaca od naoružane kriminalne grupe iz Afganistana nije čak ni dio izvještajem obuhvaćenog perioda, ali to ne umanjuje ozbiljnost situacije u USK-u.
Policija je u prvih šest mjeseci legitimisala 15.770 migranata u Krajini, a koristeći podatke IOM-a, u izvještaju piše da su pred njegovo zaključenje u USK-u boravila 2.934 migranta u kampovima i to nije sve.
– Prema našoj slobodnoj procjeni, u napuštenim objektima, šumama, na livadama ili u privatnom smještaju boravi još oko 4.300 migranata, zaključuju u policiji.

image

Policija je samo prilikom izlazaka iz talgo-voza, na ulazu u Kanton, legitimisala 3.495 migranata, iako voz zbog koronavirusa ne saobraća od početka trećeg mjeseca.
U izvještajnom periodu slobode je lišeno 107 migranta, evidentirana su 23 krivična djela koja se odnose na droge i razbojništvo te sedam krivičnih djela koja su nad jednim migrantima počinili drugi migranti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Drsko ponašanje

– Jedno ubistvo, dva ubistva u pokušaju, jedan slučaj nanošenja teških tjelesnih povreda, nasilničko ponašanje, dva krivična djela silovanje. Za silovanje je prijavljeno 11 migranata, od kojih je jedan maloljetnik, zabilježila je policija USK-a.
Također, policija ima evidentirana i po dva slučaja razbojništva, paljevine i tešku krađu za koje nisu pronašli počinioce, iako imaju operativna saznanja da su u pitanju migranti.

– U slučajevima narušavanja javnog reda i mira, osam je slučajeva tuča – fizički napad, galama i drsko ponašanje 11, 10 naročito drskih ponašanja, pet neovlaštenih ulazaka u tuđe dvorište, ugrožavanje drugog prijetnjom. Ukupno je prijavljeno 60 migranata, od čega je za osmoricu podnesen zahtjev za izricanje mjere protjerivanja, navodi policija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Oslobođenje

Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Tuzla: Migrant brutalno udario stariju ženu dok je prodavala povrće na Sjenjaku

072info.com

Migranti zimu dočekuju na ulici: “Gdje god pođemo, kažem joj da idemo na piknik”

072info.com

Za sedam dana iz BiH udaljena 21 strana državljanina

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6