Portal 072info

Između sedam i osam hiljada osoba u BiH vode se kao nestale

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dosadašnji proces revizije mrtvačnica i kosturnica u Bosni i Hercegovini, u kojima se čuvaju pronađeni, a još neidentificirani posmrtni ostaci bila je tema sastanka glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, glavnih tužitelja entiteta i Brčko Distrikta, dužnosnika Instituta za nestale osobe (INO BiH) i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH.

 

Revizije su izvršene u objektima u Mostaru, Nevesinju, Goraždu, Travniku, Tuzli i djelimično u Visokom, a u narednom periodu očekuje se nastavak revizije u Sanskom Mostu, Modriči, Banjoj Luci, Odžaku, Travniku, Istočnom Sarajevu i Srpcu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove aktivnosti u ukupno 13 mrtvačnica i kosturnica u BiH, trebaju u značajnoj mjeri ubrzati procese identifikacije pronađenih a neidentificiranih posmrtnih ostataka, te na taj način doprinijeti smanjenju broja nestalih osoba u BiH.

Očekuje se da će u narednom periodu, biti pregledano oko 1.500 posmrtnih ostataka, a prema procjenama Institututa za nestale osobe, za čitav proces identifikacije i ukopa, potrebna su sredstva od skoro milion KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavni tužilac Tužilaštva BiH uputit će instrukciju za postupanje svih institucija uključenih u ovaj proces, kako bi se cijeli proces proveo što efikasnije.

Tužilaštvo BiH ulaže intenzivne napore u traganju za posmrtnim ostacima nestalih osoba, kao vrlo bitnom segmentu u procesuiranju predmeta ratnih zločina i donošenja smiraja porodicama nestalih osoba koje već duže od dvije decenije, tragaju za svojim najbližim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Procjenjuje se da se u BiH još uvijek između sedam i osam hiljada osoba vode kao nestale, te će se u budućnosti poduzimati intenzivne aktivnosti u procesima ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, kako bi se taj broj smanjio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija