IZMJENE ZAKONA O TROŠARINAMA U BIH Uskoro poskupljuju nafta, auto plin, pivo i alkohol

IZMJENE ZAKONA O TROŠARINAMA U BIH Uskoro poskupljuju nafta, auto plin, pivo i alkohol

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je na redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se povećava iznos trošarina na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića

Prema nacrtu zakonskih izmjena, trošarina na naftu i naftne derivate povećana je za 0,15 KM, dok će na pivo biti plaćana posebna trošarina od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja. Također, uvodi se posebna trošarina koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je plaćanje cestarina od 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ta sredstva će namjenski biti korištena za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80 prema 20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog “plavog dizela”, te će taj dio zakonskih izmjena biti pokrenut krajem godine kako bi bile završene obaveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ta evidencija ne postoji.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nisu tretirani duhan i duhanske prerađevine jer se u toj oblasti usklađuju trošarine sukladno evropskim direktivama. Naglašeno je da su i u toj oblasti predviđene korekcije iznosa trošarina krajem godine uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

Na sjednici je zaključeno da istovremeno budu pripremane izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o trošarinama u BiH.

UO UIO će uputiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH redovnu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE