Izrael spriječio mnoge da prođu: Oko 250.000 vjernika klanjalo džumu u Al-Aksi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izraelske snage pooštrile su sigurnosne mjere i ograničenja na području Starog grada u Al-Qudsu/Jerusalemu.

Oko 250.000 Palestinaca i muslimana iz drugih zemalja klanjalo je džuma-namaz, zajedničku redovnu molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Velika gužva je bila u petak u uskim ulicama i bazarima u blizini Al-Akse. Muškarci i žene svih uzrasta ispunili su dvorišta i harem Al-Akse koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetište.

Iz Uprave islamskih vakufa Al-Qudsa/Jerusalema navedeno je da je oko 250.000 ljudi klanjalo džuma-namaz u Al-Aksi, drugi u ramazanu, svetom mjesecu muslimana.

Izraelske snage pooštrile su sigurnosne mjere i ograničenja na području Starog grada u Al-Qudsu/Jerusalemu. U pisanoj izjavi, izraelska policija je objavila da je 2.000 policijskih snaga raspoređeno u Starom gradu.

Izraelske snage spriječile su veliki broj Palestinaca, koji su željeli klanjati džuma-namaz u Al-Aksi, da prođu sa Zapadne obale do Al-Qudsa/Jerusalema.

Izraelski vojnici, koji su poslali pojačanje na kontrolne punktove na prelazima sa Zapadne obale u Istočni Al-Quds/Jerusalem, nisu dozvolili prolazak muškarcima mlađim od 55 godina.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.