Izrael srušio palestinsku osnovnu školu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Izraelske snage u nedjelju su srušile palestinsku osnovnu školu na okupiranoj Zapadnoj obali, navodeći sigurnosne probleme, što je izazvalo oštre kritike Evropske unije koja je finansirala projekat, javlja AFP.

Palestinci su kamenjem gađali izraelske snage koje su na njih ispalile suzavac, dok su buldožeri ulazili na lokaciju u selu Jabbet al-Dhib u blizini Betlehema.

EU je saopćila da je “zaprepaštena” nakon što su izraelske snage stigle u zoru na lokaciju škole, za koju je zvaničnik Palestinskih vlasti rekao da je opsluživala 45 učenika i da se sastoji od pet učionica. Karavan i učionice napravljene od limene folije očišćene su od svog sadržaja prije rušenja, rekao je dopisnik AFP-a.

COGAT, tijelo izraelskog ministarstva odbrane koje nadzire civilne poslove na okupiranim teritorijama, odredilo je u martu dvomjesečni rok za napuštanje prostorija po nalogu suda u Jerusalimu.

Ovo tijelo je utvrdilo da je škola “izgrađena bespravno” i da predstavlja “sigurnosnu opasnost”.

Ahmed Naser, zvaničnik palestinskog ministarstva obrazovanja, rekao je za AFP da je škola zamijenila drugu školu koju je Izrael srušio 2019. godine.